• Ons Erfdeel vzw brengt Marguerite Yourcenar op de planken

  Ons Erfdeel vzw brengt Marguerite Yourcenar op de planken

  Dertig jaar geleden stierf de schrijfster Marguerite Yourcenar, de eerste vrouw in de Académie française. Wij brachten haar leven en werk op de scène. Lees hier een verslag en bekijk hier een video van de opvoeringen.

  Lees meer
 • Bekijk de trailer van ‘Het oog van de dichter’

  Bekijk de trailer van ‘Het oog van de dichter’

  Het oog van de dichter is een uitvoerig geïllustreerd literair kunstboek, met essays van Anton Korteweg over gedichten die op schilderijen zijn geïnspireerd. Bekijk hier de boektrailer. 

  Lees meer
 • Al onze recensies van ‘Geschiedenis van de Nederlandse literatuur’ zijn online te lezen

  Al onze recensies van ‘Geschiedenis van de Nederlandse literatuur’ zijn online te lezen

  In Ons Erfdeel werpt Matthijs de Ridder een kritische blik op de prestigieuze, in 2017 voltooide reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Alle delen zijn besproken in Ons Erfdeel. De recensies staan online.

  Lees meer
 • Ons Erfdeel 4/2017: Russische Revolutie, Annelies Verbeke, Arne Sierens en druk op musea

  Ons Erfdeel 4/2017: Russische Revolutie, Annelies Verbeke, Arne Sierens en druk op musea

  Hoe verzoenen musea toeristische druk met artistieke integriteit? Wat maakt Annelies Verbeke zo bijzonder? Hoe kleurt Wendelien van Oldenborgh het Nederlandse zelfbeeld bij? Wat was het effect van de Russische Revolutie op de literatuur?

  Lees meer
 • Jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français

  Jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français

  Tweetalig jaarboek (Nederlands en Frans) over het noorden van Frankrijk en de betrekkingen van deze streek met het Nederlandse taalgebied. In september 2017 is de tweeënveertigste editie verschenen.

  Meer info.

  Lees meer
 • The Low Countries 25: de ambigue erfenis van de sixties

  The Low Countries 25: de ambigue erfenis van de sixties

  Onder het motto be realistic, demand the impossible buigen we ons in The Low Countries 25 over de sixties. Hier kunt u het jaarboek bestellen, hier leest u het woord vooraf van de hoofdredacteur en kunt u de eerste pagina's doorbladeren.

  Lees meer
 • Zestig jaar Ons Erfdeel

  Zestig jaar Ons Erfdeel

  In 2017 bestaat het tijdschrift Ons Erfdeel zestig jaar, en dat jubileum vieren we met o.a. een vernieuwde vormgeving en vier debatten over de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Op deze pagina kunt u alles over deze bijzondere verjaardag volgen.

  Lees meer
 • ‘Een overdonderende ervaring’ - de pers over ‘Het oog van de dichter’

  ‘Een overdonderende ervaring’ - de pers over ‘Het oog van de dichter’

  In dit bericht vindt u de reacties van de literaire pers op ons boek Het oog van de dichter, waarin Anton Korteweg 25 duetten van schilderijen en gedichten voorziet van lichtvoetig commentaar. Ellen Deckwitz (foto) heeft het over ‘een overdonderende ervaring’.

  Lees meer

Ons Erfdeel vzw

De Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw biedt informatie, opiniëring en reflectie over culturele en maatschappelijke tendensen in de Lage Landen. Ze wil de cultuur van Vlaanderen en Nederland in het buitenland bekendmaken en de culturele samenwerking tussen de Nederlandstaligen bevorderen.

Lees meer

Tijdschriften

Jaarboeken

Boeken

Alle boeken