‘Een mooi uitgegeven bloemlezing’ - De pers over ‘Het oog van de dichter’

‘Een mooi uitgegeven bloemlezing’ - De pers over ‘Het oog van de dichter’

Ons boek Het oog van de dichter, waarin Anton Korteweg 25 duetten van schilderijen en gedichten voorziet van lichtvoetig commentaar, is intussen een maand oud. In dit bericht vindt u de eerste reacties van de literaire pers. Kijken dichters beter naar kunst? Je zou het bijna zeggen wanneer je Kortewegs nieuwe boek hebt gelezen.


In de Volkskrant en De Morgen is het boek gesignaleerd met deze tekst:

In 1883 schilderde de Belgische symbolist Fernand Khnopff zijn eigen moeder in een salon, 'Luisterend naar muziek van Schumann'. Een eeuw later dichtte C.O. Jellema hierover een sonnet, waarin de vrouw wel wil luisteren maar afgeleid wordt door het vergeelde tafelzilver. 'Morgen de meid zeggen het eerst te poetsen.' In Het oog van de dichter bespreekt Anton Korteweg 25 zogeheten schilderijgedichten in korte essays

In NRC Handelsblad stond het zo:

In een mooi uitgegeven bloemlezing met ‘vijfentwintig duetten van gedichten en schilderijen’ leidt dichter Anton Korteweg ons in 'Het oog van de dichter' rond door zijn denkbeeldige museum. Dichteres M. Vasalis bijvoorbeeld liet zich inspireren door Paul Gauguins 'Vahine no te tiare' en Vestdijk door de Herculesbeelden van Carel Willink. Bij het portret van Agatha van Schoonhoven blijft de bezoeker langer staan. Ingmar Heytze schreef het gedicht Agatha met één van de mooiste dichtregels: 'Met jou zal ik nooit ergens anders zijn dan halverwege.'

De Boekenweekbijlage van De Standaard schreef dit:

In de uiterst fraaie bloemlezing 'Het oog van de dichter' toont (dichter) Anton Korteweg uitsluitend schilderijgedichten: gedichten die hun oorsprong vinden in de ontmoeting van een (Nederlandstalig) dichter met één bepaald schilderij. Geen tekeningen, etsen, foto’s, laat staan plastische kunst. Hij zet schilderij en gedicht naast elkaar en voegt lenige, lichtvoetige essays toe. Zo krijg je op een presenteerblaadje duo’s topwerken van Roger Raveel en Charlotte Mutsaers, Giorgio Morandi en Roland Jooris, Paul Gauguin en Maria Vasalis, Pieter Bruegel en Anna Enquist/Judith Herzberg en anderen mét verhelderend commentaar. Een juweel. Een genot. Een Musée Imaginaire om binnen handbereik te houden.

In het Leidsch Dagblad stond een uitgebreid stuk van Cees van Hoore dat u hier kunt lezen. We citeren graag een paar passages:

Dichters schilderen met woorden. Als een dichter zich dan ook nog eens laat inspireren door een schilderij, ontstaat iets heel bijzonder. (...) Kijken dichters beter naar kunst? Je zou het bijna zeggen wanneer je Anton Kortewegs nieuwe boek 'Het oog van de dichter' hebt gelezen. (...) telkens weer duiken er nieuwe en verrassende elementen op. (...) Korteweg geeft bij elk gedicht in deze bundel achtergrondinformatie over de dichter en de schilder. En hij schuwt daarbij de humor en het vileine niet.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed