Louis Andriessen krijgt Johan Wagenaar Prijs

De Nederlandse componist Louis Andriessen (foto) krijgt begin 2009 de Johan Wagenaar Prijs 2008, een vierjaarlijkse prijs voor het stimuleren van nieuwe muziek. Dat meldde NRC Handelsblad gisteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en de uitvoering van een muziekstuk naar keuze van de winnaar. Louis Andriessen koos voor het stuk Dubbelspoor.

Volgens de jury, die bestond uit Winnie Sorgdrager, Anthony Fiumara, Arnold Marinissen, Elmer Schönberger en Cees van Zeeland, ligt Andriessen mee aan de basis van de "enorme ontwikkeling van de ensemblecultuur in Nederland". De componist heeft "als geen ander gezocht naar alternatieven in de muziekuitvoeringspraktrijk".

De Johan Wagenaar Prijs wordt uitgereikt door de in 1947 opgerichte Johan Wagenaar Stichting. Behalve de Wagenaarprijs reikt deze Stichting ook nog Kees van Baarenprijs, de Willem Pijperprijs en de Theo Bruinsprijs uit.

In onze publicaties besteedden we in het verleden uitgebreid aandacht aan Andriessen. In het boek Hedendaagse muziek in Nederland en Vlaanderen, dat we uitgaven in 2005, is een hoofdstuk gewijd aan deze Nederlandse componist.

copyright onserfdeel.blogspot.com / www.onserfdeel.be

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed