Open landschap, open boek: Nederland gastland op Boekenbeurs van Peking

Nog tot zondag 4 september is Nederland het gastland op de achttiende boekenbeurs van Peking. Nederland presenteert er zijn schrijvers, vormgevers, illustratoren en uitgevers aan een van de snelst groeiende boekenmarkten ter wereld.

Dat doet het land met een enorm paviljoen van 1.500 vierkante meter, dat in zijn vormgeving (zie foto bovenaan) ook het Nederlandse motto voor deze beurs “Open landschap, open boek” weergeeft.

Aanwezige auteurs zijn onder meer Adriaan van Dis, Anna Enquist, Gerbrand Bakker, Geert Mak, Ramsey Nasr, Midas Dekkers en Douwe Draaisma. Werk van hen is recentelijk in het Chinees vertaald. 

Van Gogh en Bruna

Daarnaast zijn er ook een aantal tentoonstellingen, onder meer over de brieven van Vincent van Gogh, over kinderboekenillustraties (beeld links) in het algemeen en die van Max Velthuijs, Dick Bruna en Fiep Westendorp in het bijzonder, over kunst-, design- en architectuurboeken en over literatuurverstrippingen

Het volledige programma vind je op deze Chinees-Engelse website.

De Nederlandse aanwezigheid op deze beurs is een realisatie van het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W), het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB), de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) en het Van Gogh Museum.

Controverse

Er is al veel kritiek geweest op het feit dat Nederland meedoet aan een officiële beurs in een land als China, dat op het vlak van mensenrechten en vrije meningsuiting een slechte reputatie heeft. Berichten over gearresteerde schrijvers en kunstenaars, met Ai Weiwei als beroemdste en dit bericht als recentste voorbeeld, wakkeren de controverse nog meer aan. 

Henk Pröpper (foto rechts), directeur van het Nederlands Letterenfonds, is zich bewust van de controverse. In het recentste nummer van Ons Erfdeel schrijft hij neer waarom hij toch naar China is getrokken. Hij vermeldt “openheid, transparantie, een verlangen naar maakbaarheid” als kern van het Nederlandse gedachtegoed en wil zich niet bezondigen aan “overdreven stoerheid, aan gratuite gebaren (…), praten voor de Nederlandse bühne”.

Zijn volledige bijdrage vind je hier.

Vlaamse aanwezigheid

Ook de Vlaamse literatuur is vertegenwoordigd op de beurs in Peking, zij het een stuk bescheidener dan de Nederlandse. Het Vlaams Letterenfonds heeft één stand in het zestien standen tellende Nederlandse paviljoen. “Het opzet van deze reis is in eerste instantie gericht op de exploratie van de Chinese uitgeverswereld, op het vakkundig informeren van die uitgevers over literatuur uit Vlaanderen en over de rol die het VFL kan spelen om vertaalprojecten te realiseren”, klinkt het in dit persbericht.

VRT-correspondent in China Tom Van De Weghe ging voor Radio 1 op zoek naar de Nederlandse en Vlaamse touch op de beurs. Hier kun je zijn reportage herbeluisteren

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed