Rembrandt en co. in Parijs

Net geopend in het Parijse Institut Néerlandais: de tentoonstelling Rembrandt en kunstenaars uit zijn omgeving (korte info hier, uitgebreid persbericht hier). 

Nog tot 2 oktober kun je er een honderdtal tekeningen bekijken uit de befaamde privécollectie van de Nederlandse kunstverzamelaar Frits Lugt, die wordt beheerd door de Fondation Custodia.

Van Rembrandt zijn twintig zelden getoonde tekeningen te zien, in combinatie met werk van leerlingen en kunstenaars uit zijn omgeving. 

Namen? Govert Flinck, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes, Lambert Doomer, Gerbrand van den Eeckhout, Carel Fabritius en Samuel van den Hoogstraten. 

Bestandscatalogus en biografie

Deze tentoonstelling, die eerder te zien was in de New Yorkse Frick Collection, vloeit voort uit recent onderzoek van Peter Schatborn, het vroegere hoofd van het prentenkabinet in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Schatborn bestudeerde jarenlang de tekeningen van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit de collectie van Frits Lugt. Dat leidde tot talrijke nieuwe toeschrijvingen, die alle zijn gepubliceerd in een pas bij uitgeverij Thoth verschenen nieuwe bestandscatalogus van de Collectie Frits Lugt.

Bij Thoth verscheen eind vorig jaar overigens ook een biografie van Frits Lugt, zoals u al eerder op deze blog kon lezen. Later dit jaar mag u een recensie van dat boek in Ons Erfdeel verwachten.

(afbeelding bovenaan: Rembrandt van Rijn, Zittende oude man © Fondation Custodia, Collectie Frits Lugt Parijs. Afbeelding onderaan: Gerbrand van den Eeckhout, De jonge roker © Fondation Custodia, Collectie Frits Lugt Parijs)

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed