Yves Petry wint Inktaap, shortlist Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt

Dubbel nieuws over literaire prijzen vandaag: de winnaar van de Inktaap 2012 is bekendgemaakt en de shortlistvan de Libris Literatuur Prijs is vrijgegeven. En we maken van de gelegenheid gebruik om nog wat literatuurnieuws te delen: de shortlist van de Gouden Boekenuil en de winnaars van de prijzen die de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitdeelt.

De Inktaap 2012 is voor Yves Petry’s roman De maagd Marino. Over Petry kun je een uitgebreid artikel lezen in een Ons Erfdeel-nummer dat later dit jaar verschijnt. De Inktaap wordt uitgereikt door een jongerenjury die de boeken leest van de winnaars van de drie grote literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil (zie verder in dit bericht) en de Libris Literatuur Prijs. Petry won de Libris in 2011. De shortlist voor 2012 is vandaag bekendgemaakt. Onderstaande zes boeken hebben de Libris-longlist overleefd: ·Jeroen Brouwers -Bittere bloemen (Atlas) (Recensiein OE 4/2011) ·Miquel Bulnes -Het bloed in onze aderen (Prometheus) ·A.F.Th. van der Heijden -Tonio (De Bezige Bij) (Recensiein OE 4/2011) ·Jan Van Loy -Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam) ·Jan van Mersbergen -Naar de overkant van de nacht (Cossee) ·Ivo Victoria -Gelukkig zijn we machteloos (Anthos) (Recensie in OE 2/2012, mei)

Eén van deze auteurs zal op 7 mei 50.000 euro rijker zijn. Twee dagen eerder, op 5 mei, wordt een andere literaire prijs uitgereikt, de Gouden Boekenuil. Ook daarvan werd onlangs de shortlist bekendgemaakt: ·Jeroen Brouwers -Bittere bloemen(Atlas)

·David Pefko -Het voorseizoen (Prometheus)

·Dimitri Verhulst -Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten(Contact) (Recensie in OE 2/2012, mei)

·Stephan Enter –Grip (Van Oorschot) (Recensie in OE 3/2012, augustus) ( ·Herman Koch –Zomerhuis met zwembad(Ambo/Anthos) Prijzen van Maatschappij der Letterkunde Tot slot nog de recentelijk toegekende prijzen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs gaat naar Merijn de Boer en zijn verhalenbundel Nestvlieders (Meulenhoff; 2011). Deze bekroning geldt als aanmoediging voor debuterende auteurs, van wie het eerste werk “uitzicht moet bieden op een belangwekkend schrijverschap”. Het werk van Merijn de Boer valt volgens de jury op door de volstrekt eigen sfeer die de verhalen beheerst. Om die te karakteriseren schieten woorden als ‘vervreemdend’ en ‘onheilspellend’ tekort.” De Dr. Wijnaendts Francken-prijs 2012 is toegekend aan Thomas von der Dunk voor zijn boekEen Hollands heiligdom (Bert Bakker, 2007), dat in de woorden van de jury zo wordt getypeerd: “Een belangrijke bijdrage tot de Nederlandse cultuurgeschiedenis, waarin met originaliteit en creativiteit een weinig bekend onderdeel op de kaart is gezet.” Deze prijs bekroont om de zes jaar een in het Nederlands geschreven, in druk verschenen boek over cultuurgeschiedenis of over essayistiek en literaire kritiek. En de Kruyskamp-prijs voor teksteditie, eveneens een zesjaarlijkse bekroning, gaat in 2012 naar Veerle Fraeters, Frank Willaert en Louis Peter Grijp, die samen de editie van HadewijchsLiederen bij de Historische uitgeverij verzorgden. Door de combinatie van grote wetenschappelijkheid en even grote toegankelijkheid heeft deze editie alles in zich om uit te groeien tot de nieuwe standaardeditie van Hadewijchs oeuvre, oordeelt de jury.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed