Afschuw en verlangen: grote solotentoonstelling van Philippe Vandenberg in New York

Afschuw en verlangen: grote solotentoonstelling van Philippe Vandenberg in New York

Acht jaar na zijn zelfgekozen dood krijgt de Vlaamse kunstenaar Philippe Vandenberg (1952-2009) een ruime solo-expositie in de New Yorkse vestiging van Hauser & Wirth, een kunstgalerie met wereldfaam.

Nog tot 28 juli zijn op de drie etages van de galerie meer dan 150 schilderijen en andere werken op papier te zien. Alle kunstwerken dateren uit de laatste jaren van Vandenbergs leven, 2006 tot 2009.

Over die periode schreef Yella Arnouts in 2013 een uitgebreid artikel voor Ons Erfdeel, getiteld ‘Het laatste voor de dood’. Arnouts werd gegrepen door Vandenbergs werk:

Haast alle tekeningen en schilderijen voerden me naar een uiterste rand: van schoonheid en gruwel, afschuw en verlangen, dood en erotiek, geweld en tederheid.

Je kunt Arnouts’ beschouwing hier volledig lezen (pdf).

De schilderijen en tekeningen die tussen 2006 en 2009 zijn gemaakt, tonen Vandenbergs obsessieve zoektocht naar de spanningen tussen taal en abstractie, woorden en woordeloosheid. In No Title (2009) staan bijvoorbeeld de woorden un homme ça ne dit rien, ça peint in pastelkleur.

Vandenberg creëerde honderden werken – vaak op papier – met raadselachtige woorden en zinnen in het Frans, Engels, Duits en Spaans. In een van de ruimten van de tentoonstelling vind je een raster van tekeningen, waarbij eenvoudige tekstflarden herhaald worden tot ze vreemd en onbegrijpelijk aanvoelen.

In de tentoonstelling zijn ook een aantal van Vandenbergs tekenboeken te zien. De kunstenaar vulde honderden boeken met tekeningen van figuren en abstracte vormen die in verschillende geometrische patronen herhaald werden. Het zijn illustraties van Vandenbergs raadselachtige persoonlijke iconografie.

Deze tekenboeken komen ook aan bod in het Ons Erfdeel-stuk van Yella Arnouts.

Nieuw oeuvre-overzicht

Curator van Vandenbergs eerste New Yorkse solotentoonstelling na zijn dood is Anthony Huberman, directeur van het CCA Wattis Institute for Contemporary Art in San Francisco.

Ter gelegenheid van de expo verschijnt bij Hauser & Wirth ook een nieuwe geïllustreerde publicatie die de hele loopbaan van Vandenberg omvat, net als essays over zijn werk, zijn laatste interview en een discussie over zijn oeuvre met professoren en kunstcritici. 

Na de dood van de kunstenaar hebben zijn drie kinderen de Estate Philippe Vandenberg opgericht. Die wordt sinds 2012 vertegenwoordigd door de galerie Hauser & Wirth, die zijn werk eerder al in Londen toonde.

Afbeeldingen © Hauser & Wirth / Estate Philippe Vandenberg

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed