Joost Baars, Vicky Francken, Paul Meeuws en Tijl Nuyts maken kans op C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut

Joost Baars, Vicky Francken, Paul Meeuws en Tijl Nuyts maken kans op C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut

Op donderdag 1 juni wordt de C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie tijdens het Poetry International Festival Rotterdam

De jury ging op zoek naar bundels die oproepen tot straatrumoer, openstaan voor experiment, blijk geven van een bijzonder taalgevoel en een reflectie zijn van de tijdgeest. 

De juryleden van de C. Buddingh'-prijs wisselen jaarlijks. Dit jaar keken Mischa Andriessen, Ton Naaijkens en Maud Vanhauwaert uit naar de beste debuutbundel van 2016.

Zij nomineerden deze vier dichters:

Joost Baars – Binnenplaats (Van Oorschot)

In Ons Erfdeel 3/2017 (augustus) zal een recensie verschijnen over deze bundel. Ad Zuiderent noemt hem in zijn bespreking “een debuut (…) waaraan je de debutant nauwelijks afleest”. De jury schreef over Binnenplaats: “Innemend is zijn grote betrokkenheid die soms een maatschappelijk bewustzijn naar buiten brengt”.

Vicky Francken – Röntgenfotomodel (De Bezige Bij)

Volgens de jury is Francken “een dichter met een grote taalgevoeligheid die het experiment niet schuwt”.

Paul Meeuws – De geluiden (Wereldbibliotheek)

“Verbazingwekkend consequent en elegant spelen muziek en geluid een aansprekende rol in deze bundel die indruk maakt door zijn hechtheid en trefzekere woordkeus en die ook meer dan eens ontroert”, schreef de jury.

Tijl Nuyts – Anagrammen van een blote keizer (Polis)

In Ons Erfdeel 2/2017 (mei) neemt Jozef Deleu in zijn poëzierubriek een gedicht op uit de bundel van Tijl Nuyts, ‘Nomen est omen’. “Hier wordt een verrassende, meertalige wereld geschetst met wonderlijke figuren en onverwachte denkbewegingen die zowel weelderig als weergaloos verwarrend is”, schreef de jury over Anagrammen van een blote keizer.

Uitreiking: donderdag 1 juni, 21:30 uur, Ro Theater. Vorig jaar won Marieke Rijneveld de prijs voor haar bundel Kalfsvlies.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed