Literaire update #1: een eredoctoraat voor Jeroen Brouwers

Literaire update #1: een eredoctoraat voor Jeroen Brouwers

Er is de voorbije weken heel wat literair nieuws de revue gepasseerd: prijzen, nominaties en zelfs een eredoctoraat. In de komende drie blogberichten geven we een overzicht, met heel wat linken naar relevante artikelen uit Ons Erfdeel.

Laat ons beginnen met de grootste naam: Jeroen Brouwers. Deze schrijver van essays, romans, novellen, toneelwerk, autobiografische teksten, pamfletten, brieven en vertalingen krijgt op 18 oktober 2018 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen, zo werd deze week bekendgemaakt.

Brouwers werd voorgedragen door Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde, en Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies. Hun motivatie?

Jeroen Brouwers is een vooraanstaand en veelgeprezen schrijver met een carrière die al meer dan een halve eeuw beslaat. Hij heeft belangrijke maatschappelijke kwesties behandeld in zijn romans, zoals de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in Indië in Bezonken Rood (1981) en het misbruik in de katholieke kerk in Het Hout (2014). Maar hij is ook een groot essayist, met een werkwijze die het midden houdt tussen wetenschappelijke analyse en literaire verbeelding, en polemist. Voor veel schrijvers is hij een voorbeeld: hij leeft voor en door de literatuur. Als beschouwer schrijft hij ook veel over de Vlaamse literatuur, die ook een bijzonder aandachtspunt is van de Nijmeegse neerlandistiek. En of hij nu polemiseert of een standbeeldje opricht voor een schrijver: het is stilistisch altijd virtuoos.


Ons Erfdeel heeft altijd ruim aandacht geschonken aan het oeuvre van Brouwers, in al zijn facetten. Dat kun je nagaan in ons archief. Ook in onze anderstalige publicaties Septentrion en The Low Countries is Brouwers regelmatig aan bod gekomen. 

In het laatste nummer van de vorige Ons Erfdeel-jaargang stond een uitgebreide bespreking van De laatste deur, Brouwers’ monumentale studie over schrijvers-zelfmoordenaar. Bart Van de Straeten schreef:

De laatste deur is zonder meer een daad van liefde – voor de letteren, voor de schrijver, voor de mens die worstelt en – in dit geval – niet meer boven komt.

Lees hier de volledige bespreking. In oktober, kort voor het eredoctoraat, zullen we een blog wijden aan de vele andere Ons Erfdeel-artikelen over én van Brouwers.

Foto © Michiel Hendryckx

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed