Made in Europe: na het tv-programma, het debat bij deBuren

Made in Europe: na het tv-programma, het debat bij deBuren

Vanavond (14 februari) organiseert het Vlaams-Nederland Huis deBuren een “verdiepend podiumprogramma” naar aanleiding van de uitzending van de eerste aflevering van Made in Europe, die 12 februari te zien was op Canvas en NPO2.

Made in Europe (elke zondag om 20.15 uur op Canvas en NPO 2) is een nieuwe achtdelige documentairereeks, gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz over ‘‘de kunst die het continent bindt’’. Elke week leidt Dimitri Verhulst de kijkers langs iconen van de Europese cultuur. Deze week ging de auteur van De helaasheid der dingen op zoek naar stemmen van verzet. Met ‘rebellie’ als thema zocht Verhulst verbanden tussen Pippi Langkous, punk, Jacques Brel en Socrates. Het is die laatste figuur die vanavond bij deBuren een hoofdrol zal spelen.

Ontraditioneel reisprogramma

De eerste reacties op de uitzending van zondag zijn niet onverdeeld positief. De Standaard verwijt het programma, dat per slot van rekening over rebellie ging, een tekort aan brutaliteit. Volgens De Morgen haalt Made in Europe niet het niveau van gelijkaardige Nederlandse programma’s, maar de opzet is wel “lovenswaardig”. De “wazigheid” die De Morgen als storende factor ziet, noemt de Volkskrant dan weer “schijnbare achteloosheid”, waardoor het programma iets krijgt van “een goeie roman”.

Toch wordt er over het algemeen met enthousiasme uitgekeken naar de volgende afleveringen van het ‘‘ontraditionele reisprogramma’’. In de komende weken zal Verhulst langs iconen uit de Europese cultuur trekken rond de thema’s religie, de vrije vrouw, verbeelding, de duistere kant, verlangen, vernieuwing en idealen.

Socratisch gesprek

Na elke uitzending van zondag organiseert deBuren op dinsdagavond een livevariant die zal gaan over één van de iconen die aan bod kwamen in het programma. Een jonge schrijver leidt in met een korte beschrijving van de figuur. Elke avond volgt een andere activiteit, een diversiteit die het programma deelt met Europa. Dat kan een debat zijn, een lezing, livepodcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of iets helemaal anders. Het programma is hier te vinden.

Vanavond vertoont deBuren tussen 18 uur en 19 uur de aflevering ‘Rebellie’ van Made in Europe. Daarna volgt tussen 19.30 uur en 21 uur een socratische avond die deze vraag centraal stelt: ‘Hoe komt het dat de Europeaan Europa de rug toekeert?’

Bert Bultinck (hoofdredacteur van Knack) kruipt in de huid van Socrates om Tinneke Beeckman (filosofe), Merijn Oudenampsen (socioloog en politicoloog) en Dick Pels (socioloog en publicist) over de vraag te laten denken in de vorm van een socratisch gesprek.

Wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem luistert en analyseert. Hij rond de avond af met enkele slotoverwegingen. Een ode aan Socrates wordt gebracht door historicus/filosoof Floris Solleveld.

Over een paar weken mag u op de blog van Ons Erfdeel een reflectie verwachten over deze socratische avond. 

‘Made in Europe | Rebellie: Socrates. Socratische avond over Europa’, deBuren (Leopoldstraat 6, 1000 Brussel), toegang: €5. Zie ook hier.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed