Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Met laaglandse groet
Dix heures artikel
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Oog voor mensen in de luwte

Geprezen zij wie de blik van kind en volwassene kan combineren. Een nieuwe VL⇄NL-nieuwsbrief, over kunstenaars met oog voor mensen die zich weinig aantrekken van wat als hip en succesvol geldt en over echte en vermeende mijlpalen in de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

column Meuleman & Van Essen
Open en bloot c mohammado shokoofe unsplash thumbnail
samenleving Sarah Meuleman
4 min leestijd

Open en bloot

Een zevenjarige Sarah Meuleman wordt gechoqueerd door de Dikke Dames. Een zeventienjarige Sarah Meuleman door de ‘seksuele vrijheid’ van de Nederlanders. Hoe kijkt ze nu naar die Nederlandse, seksuele openheid waar ze als Vlaamse tiener in ondergedompeld werd?

column Thomas Heerma van Voss
School computers article Polina Zimmerman Pexels
5 min leestijd

Terreinverlies

Thomas Heerma van Voss gaat signeren op de middelbare school waar hij ooit zelf les volgde. Ook daar slaat de ontlezing toe, merkt hij. ‘Vroeg of laat is het wachten tot boeken op scholen ondergronds worden weggestopt, of gewoon vervangen door schermen.’

Schrijven met mijn chatbot
Voor abonnees
9 min leestijd

Samen schrijven met mijn chatbot

Hoogleraar Nederlands Marc van Oostendorp is nog niet bekomen van de verbazing over wat ChatGPT en co. allemaal kunnen. Toch heeft hij deze artificiële intelligentie volledig geïntegreerd in zijn werk.

column Gerdien Verschoor
Article meester van Frankfurt
4 min leestijd

Teun op de TEFAF

Een vlieg genaamd Teun uit het nieuwe boek van Detlev van Heest herinnert kunsthistorica Gerdien Verschoor aan de vliegen op schilderijen van Rachel Ruysch en Roelant Savery. Maar waarom strijkt een vlieg neer op een schilderij van een oude meester?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.