Philip Houben (1941-2017), oud-burgemeester Maastricht en erevoorzitter Ons Erfdeel vzw

Philip Houben (1941-2017), oud-burgemeester Maastricht en erevoorzitter Ons Erfdeel vzw

Philip Houben (Den Haag, 1941) is op 23 april 2017 overleden in zijn thuisstad Maastricht na een kortstondig ziekbed. Hij was de zoon van gouverneur van Limburg Frans Houben en een jongere broer van diplomaat Piet-Hein Houben en politiek bestuurder Frank Houben. Hij was lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), die later opging in het CDA.

Van 1985 tot 2002 was hij burgemeester van Maastricht. Hij was in die hoedanigheid gastheer van de Eurotop van 1991, waarin het verdrag van Maastricht werd gesloten.

Hoewel Philip Houben vooral bekendstond als een verbinder en een hoogst aimabele man, kon hij, indien nodig, daadkrachtig optreden.

Houben was betrokken bij het bestuur van Ons Erfdeel vanaf het prille begin in 1969. Hij werd voorzitter van de instelling in 1996, in opvolging van Raf Renard, en bleef dat tot 2003, toen hij erevoorzitter werd. Hij bleef Ons Erfdeel discreet steunen.

Jozef Deleu, oprichter van Ons Erfdeel en afgevaardigd-bestuurder tot 2002, heeft altijd beklemtoond hoe essentieel Houbens rol is geweest in de stabilisering van de instelling.

Na zijn afscheid als burgemeester in 2002 bleef Houben actief in het culturele leven en zat hij nog in diverse stichtingen. Maar hij hield zich ver van de politiek om zijn opvolgers niet voor de voeten te lopen.

Houben had veel gevoel voor literatuur, theater en cabaret. Dit bleek onder andere uit zijn jarenlange optredens tijdens de sleuteloverdracht op de zaterdag voor carnaval op het stadhuis in Maastricht.

Wij zullen hem blijven gedenken als een fijnbesnaarde man met grote, diplomatische talenten en een civil  servant van de eerste orde. Sit terra ei levis.

Foto via L1.nl

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed