Van ‘à la poupée’ tot ‘zwartekunst’: digitaal Algemeen Letterkundig Lexicon viert vijfde verjaardag

Van ‘à la poupée’ tot ‘zwartekunst’: digitaal Algemeen Letterkundig Lexicon viert vijfde verjaardag

Wat wordt er bedoeld als er in een tekst ab ovo staat? En wat is een zeugma ook weer? In het Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL) van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) kun je de betekenis van zulke literaire termen opzoeken. Het Algemeen Letterkundig Lexicon viert dit najaar zijn vijfjarige digitale jubileum en is daarom volledig geactualiseerd en aangevuld met verbeterde zoekmogelijkheden, downloadbare thematische deellexica, meer beeldmateriaal en links naar DBNL-teksten.

In het ALL vind je de betekenis en verklaring van ruim 4.500 literaire termen. Jaarlijks wordt het ALL, dat is samengesteld door een redactie van academische experts, ruim 200.000 keer geraadpleegd. De lemma’s zijn voorzien van voorbeeldfragmenten, verwijzingen naar secundaire literatuur, illustraties, klankfragmenten en links naar teksten elders op de DBNL.

Nieuw is de mogelijkheid om een gedeelte van het lexicon (bijvoorbeeld over poëzie, literaire genres en handschriftenkunde, boekwetenschap en editietechniek) te downloaden als pdf.

Door de nieuwe, overkoepelende categorieën is het doorzoeken van het ALL bovendien eenvoudiger geworden. Daarnaast zijn er meer afbeeldingen toegevoegd en zijn er bijna 900 links aangebracht naar teksten elders op de DBNL.

Gebruikers kunnen via het terminologisch meldpunt overigens ook zelf suggesties doen voor nieuwe termen, aanvullingen of correcties.

Meer lezen?

De DBNL heeft als doel de volledige Nederlandstalige literatuur digitaal aan te bieden. Een paar jaar terug brachten we dit ambitieuze project in kaart in Ons Erfdeel. Overigens zijn heel wat Ons Erfdeel-jaargangen nagenoeg integraal online te lezen via de DBNL.

Hoofdredacteur Luc Devoldere schreef in 2016 een stuk over o.a. het Algemeen Letterkundig Lexicon en het Lexicon van stijlfiguren van Paul Claes en Eric Hulsens.

En dan is er natuurlijk het Autobiografisch Letterkundig Lexicon (ALL) van Ludo Simons, waarvan in 2017 twee afleveringen zijn verschenen in Ons Erfdeel.

Illustratie bovenaan: Á la poupée gedrukte heliogravure door Paul Delaroche getiteld Napoléon, uit omstreeks 1900. [bron: R. Meijer, H.C.M. Schretlen & A. Stijnman, Coloritto. De kunst van het kleurendrukken (2003)]

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed