Het (on)Verenigd Koninkrijk

Een politiek experiment in de Lage Landen. 1815-1830 – 2015

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Willem I vorst werd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Ons Erfdeel vzw publiceert een boek over deze korte, maar boeiende periode (1815-1830) waarin België en Nederland één staat vormden: Het (on)Verenigd Koninkrijk. Een politiek experiment in de Lage Landen 1815-1830 - 2015.

In dit boek, onder redactie van de historici Remieg Aerts (Radboud Universiteit, Nijmegen) en Gita Deneckere (Universiteit Gent), wordt het Verenigd Koninkrijk als één geheel bestudeerd, en niet alleen vanuit Nederlands of Belgisch perspectief. 

Het (on)Verenigd Koninkrijk is ook als e-boek verkrijgbaar. Deze digitale versie kun je hier aankopen.

NRC Handelsblad recenseerde Het (on)Verenigd Koninkrijk. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vindt het "het beste boek dat ik las" over de herdenking van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en geeft het vier sterren. Lees de recensie hier.

In De Standaard schrijft Marc Reynebeau dat het boek "een nieuwe kijk op een beladen verleden" biedt. Lees hier zijn volledige tekst.

Het (on)Verenigd Koninkrijk behoorde tot 'De Best Vormgegeven Boeken 2015' en werd tentoongesteld in het Amsterdamse Stedelijk Museum en op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. 

Dit schreef de jury over het ontwerp van Koen Bruyñeel:

Nauw aansluitend bij de ‘look and feel’ van het magazine Ons Erfdeel bracht de Vlaams-Nederlandse culturele instelling deze boekpublicatie uit, met een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. (...)

De grafische cover getuigt van een origineel omspringen met belettering: het trucje met het woord ‘(on)verenigd’ is geslaagd, zeker door het contrast tussen de diepdruk van zwart en de hoogdruk van het rood, ook doorgetrokken op de rug en de achterzijde van de omslag.

De vormgever Koen Bruyñeel streefde in hoofdzaak een grote ‘zorgvuldigheid’ na, in alle details, zo zoemde het door de jurydebatten. Functionele leesbaarheid is hier voorrang gegeven. En wat valt daarover te mopperen? Ook de papierkeuze pakte de jury in: een crèmekleurig Lessebo Design Smooth 1.2 Ivory van 130 gram versus het ruige omslag van Basix Vilt Grain Feutre 250 gram  – stevig en met warm effect. Het mondt geruisloos uit in een stijlvol boek, waarin ook de foto’s van Michiel Hendryckx een welgemikte plaats kregen.

Hoofdredacteur Gita Deneckere sprak op ActuaTV met Rik Van Cauwelaert over het boek. Dat gesprek kun je hieronder bekijken.

En bekijk ook de foto's en het filmpje (vanaf 5'35") van de presentatie.

In een twintigtal artikelen worden in Het (on)Verenigd Koninkrijk vijf grote thema's behandeld:

1. De internationale context
Hierin wordt de voorgeschiedenis van Noord en Zuid geschetst voor ze tijdens het Congres van Wenen door de Europese grootmachten in het Verenigd Koninkrijk werden samengebracht. Ook het bestuurssysteem dat Willem I uitbouwde en de natievorming tijdens de periode van het Verenigd Koninkrijk komen aan bod.

2. Een regionale benadering
De verhouding tussen lokaal, regionaal en provinciaal besef enerzijds en nationaal besef anderzijds is een aspect dat onderschat is. In hoeverre bestond er zelfs binnen de samenstellende delen van het koninkrijk een afgerond nationaal’ besef?

3. De publieke ruimte
Hoe is de publieke ruimte georganiseerd? In dit hoofdstuk gaat het over genootschappen, rederijkers en vrijmetselarij, over cultuurdragers en een grensoverschrijdend nationaal cultureel netwerk

4. Analyse van een desintegratie

Het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was het gevolg van een combinatie van factoren. De taalpolitiek van Willem I was er een van, maar ook zijn kerkpolitiek en elementen van zijn economisch en fiscaal beleid.

5. En wat na 1830?

Na de splitsing bleef het orangisme een tijd opkomen voor de eenheid tussen Noord en Zuid. De samenwerking op het vlak van taal en letteren kwam traag weer op gang, en nog later werd de Groot-Nederlandse gedachte in sommige hoofden gedroomd.

In een epiloog peilt Geert van Istendael naar de staat van de samenwerking Vlaanderen-Nederland anno 2015.

Met bijdragen van: Remieg Aerts, Gita Deneckere, Tom Verschaffel, Jeroen Koch, Matthijs Lok, Carolien Boender, Joost Rosendaal, Christophe Verbruggen, Janneke Weijermars, Marita Mathijsen-Verkooijen, Marnix Beyen, Rik Vosters, Guy Janssens, Stijn Van de Perre, Nikolaj Bijleveld, Herman Balthazar, Hans Vanacker, Bruno De Wever en Geert van Istendael. 

Michiel Hendryckx maakte voor dit boek een reeks foto's van sporen van het Verenigd Koninkrijk vandaag. 

 

  • 240 pagina's
  • BE: €29,00 / NL: €29,00 / EU: €29,00 / INT: €35,00
  • verzending en 6% BTW inbegrepen
leg in winkelmandje