De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français

jaarboek

Tweetalig jaarboek (Nederlands en Frans) over het noorden van Frankrijk en de betrekkingen van deze streek met het Nederlandse taalgebied. In september 2017 is de tweeënveertigste editie verschenen.

Dit jaarboek draagt een naam die vaak op onwetendheid botst en verwondering  opwekt. De term verwijst nochtans eenduidig naar de geschiedenis: dat deel van de historische Nederlanden dat nu in Frankrijk ligt, en grosso modo overeenkomt de departementen Nord en Pas-de-Calais.

Het jaarboek wordt gemaakt in (Belgisch) Vlaanderen, pal op de Frans-Belgische grens. Het richt de blik op dat deel van de historische Nederlanden dat sinds het einde van de zeventiende eeuw in Frankrijk ligt. Het is dus niet toevallig dat deze publicatie volledig tweetalig is. Noblesse oblige. De redactie is ook verheugd dat bijna evenveel Franstalige als Nederlandstalige auteurs aan het boek meeschrijven. Die verschillende perspectieven verrijken elkaar. Beschouw dit boek dus maar als een laboratorium waarin samenleven in Europa wordt uitgetest en gewoon gebeurt. Grensgebieden moeten het voorbeeld daarvoor geven. 

Het jaarboek verscheen voor het eerst in 1976. Ruim 400 verschillende auteurs publiceerden in die 42 jaargangen meer dan 650 artikelen. Goed voor bijna 11.000 pagina’s informatie over deze streek en haar betrekkingen met het Nederlandse taalgebied. 

 

Prijs
België: € 32,00
Europa: € 34,00
Andere landen: € 36,00

Speciaal aanbod: het nieuwe jaarboek samen met de 41ste editie (2016) tegen de voordeelprijs van €50 (België) of €55 (andere landen). 

 

zoek in het archief van De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français

De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2017, nr. 42 / september 2017

Een tweetalige uitgave over het noorden van Frankrijk en zijn betrekkingen met het Nederlandse taalgebied op sociaal, cultureel, artistiek, politiek en algemeen-maatschappelijk gebied.

meer info