In 2017 bestaat het tijdschrift Ons Erfdeel zestig jaar, en dat jubileum vieren we een hele jaargang lang. Op deze pagina kunt u alles over deze bijzondere verjaardag volgen. 

 

NIEUWE VORMGEVING

Het blad heeft een vernieuwde vormgeving. Wat u mag verwachten? Het hele blad is in kleur gedrukt, waardoor we beter kunnen uitpakken met beeldmateriaal. Ook is de presentatie van de artikelen aangescherpt met uitgelichte quotes, inleidingen en tussentitels.

Inhoudelijk blijven we de vertrouwde kwaliteit brengen: artikelen met diepgang en nuancering, geschreven door gerenommeerde auteurs met een heldere pen. Voor Ons Erfdeel schrijven zowel gevestigde waarden als opkomend talent.

Benieuwd? In februari is het eerste nummer van onze jubileumjaargang verschenen, en u kunt hieronder alvast een paar pagina's doorbladeren en lezen. Als dat naar meer smaakt, dan kunt u hier een gratis proefnummer aanvragen. 

 

 

 

DE STAAT VAN DE UNIE

Daarnaast organiseren we, samen met het Vlaams-Nederlands huis deBuren, vier debatten waarin we de Staat van de Unie opmaken in belangrijke gebieden van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Alle debatten zijn gratis.

Het eerste debat, over Nederlands in de wereld, hielden we al in november 2016.

Het tweede debat, over de geschreven pers in digitale tijden, was in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam) op 8 februari.

Het derde colloquium vindt plaats op 31 mei 2017 in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen). Het thema: 

                          In een hoekje met een boekje

In boekenland blijven Nederlandse uitgevers toonaangevend. Vlaamse schrijvers willen uiteindelijk nog altijd in Amsterdam worden uitgegeven. Of is dat aan het veranderen? Hebben de Vlaamse en Nederlandse boekenmarkt elkaar nodig? En hoe zit het met de status van het boek als cultuurdrager? 

Inleiding door Kevin Absillis (docent moderne Nederlandse letterkunde en algemene literatuurwetenschap, Universiteit Antwerpen)
Panelgesprek met vier uitgevers: Johan de Koning (De Bezige Bij), Harold Polis (Polis), Nele Hendrickx (De Geus) en Maarten Van Steenbergen (Lannoo).

Moderator: Clairy Polak. Respondent: Annelies Beck (VRT-journaliste en schrijfster)
(aanvangsuur nog onbekend)

Informatie en inschrijvingen hier.

Het vierde debat zal plaatsvinden in september, met als thema: Heeft samenwerking in de kunstensector een meerwaarde? De casus van onze Old MastersZodra de exacte datum en het definitieve programma bekend zijn, verneem je het hier en via onze andere kanalen. 

 

Dit was het eerste debat, dat plaatsvond bij deBuren op 10 november 2016:

                   Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie?

Maya Rispens, waarnemend algemeen-secretaris Taalunie, lichtte het meerwaarde-onderzoek naar Nederlands in de wereld toe. Panelgesprek met Jelica Novakovic (Servië, hoogleraar Nederlands in Belgrado), Amalia Astari (Indonesië, studeert Nederlands in Leiden), David Colmer (Australië, schrijver en vertaler) en Annie Fletcher (Ierland, hoofdconservator Van Abbemuseum, Eindhoven). Onder leiding van Clairy Polak. 

Meer informatie staat hier. Het verslag leest u in Ons Erfdeel 1/2017 (februari).

 

Dit was het tweede debat, over de geschreven pers in digitale tijden, in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam) op 8 februari.

                        De vrije pers onder druk?

Hoe kunnen kranten en opiniebladen in de toekomst hun informatieve en kritische functie blijven vervullen?

Is een gedeelde Vlaams-Nederlandse mediaruimte wenselijk en haalbaar?

We debatteren met de hoofdredacteuren Peter Vandermeersch (NRC), Bert Bultinck (Knack) en Karl van den Broeck (www.apache.be) en redacteur at large Margreet Fogteloo (De Groene Amsterdammer). Clairy Polak modereert. Na het gesprek geeft Ward Wijndelts (hoofdredacteur Vrij Nederland) zijn eindbeschouwing.

U vindt een geschreven neerslag van dit gesprek in Ons Erfdeel 2/2017 (mei).