Danny Ronaldo krijgt Ultima voor Circus: kunst, geen kunstjes

Danny Ronaldo krijgt Ultima voor Circus: kunst, geen kunstjes

In de Brusselse AB zijn gisteravond de Ultimas – de Vlaamse Cultuurprijzen – uitgereikt. Danny Vandenbroeck, alias Danny Ronaldo, ontving de Ultima voor Circus. ‘Danny is als artistiek schepper een groot architect van circus. Hij weet zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, wordt steeds beter én blijft steeds zichzelf’, oordeelt de jury. ‘Ronaldo combineert een hedendaagse mengvorm van circus- en podiumkunsten met de historische traditie van het zestiende-eeuwse commedia dell’arte’, schreef Ons Erfdeel.

Foto © Stefaan Temmerman

Wie Danny Ronaldo zegt, zegt ook Circus Ronaldo. Wanneer Danny Ronaldo spreekt of speelt, zijn z’n roots nooit ver weg. De toekenning van de Ultima Circus aan Danny Ronaldo is dan ook een erkenning voor Circus Ronaldo, een familie die prachtige creaties brengt. Zo kiest de jury voor een circusartiest, een circuscarrière, een circusoeuvre en circusgenen.

Al jaren is Circus Ronaldo bepalend voor de uitstraling van het Vlaamse circus. Het is met zijn overgang van traditioneel circus naar circustheater een vlaggenschip, een ambassadeur. Circus Ronaldo bracht, onder leiding van Danny Vandenbroeck alias Danny Ronaldo, circus en theater samen tot een harmonieus geheel.

Tom Christiaens omschreef de rol van Circus Ronaldo in een Ons Erfdeel-stuk over het nieuwe circus in Vlaanderen en Brussel als volgt:

Circus Ronaldo is in Vlaanderen het voorbeeld bij uitstek van een traditioneel circus dat met succes weet te overleven door zich een eigentijds jasje aan te meten. Ronaldo combineert een hedendaagse mengvorm van  circus- en podiumkunsten met de historische traditie van het zestiende-eeuwse commedia dell’arte. Vernieuwend is wel dat hun acrobatische nummers in een verhaallijn steken en verbonden zijn met thema’s, dat de individuele acts overgaan in totaaltheater, met artiesten die personages worden. Kortom, bij Circus Ronaldo gaat het om de kunst, niet om kunstjes tonen. Bijzonder is ook dat de zes generaties oude circus- en theaterfamilie Ronaldo nog altijd met woonwagens rondtrekt. Soms wordt er opgetreden in de eigen circustent, soms in een cultuurcentrum.

Lees hier (pdf) het volledige artikel over het nieuwe circus.

Nieuwe generatie

Gezelschappen als Compagnie Cecilia en Ensemble Leporello en theatermakers als Lotte van den Berg werken samen Danny Ronaldo, die als artistiek schepper een groot architect van circus is. Hij weet zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, wordt steeds beter én blijft steeds zichzelf. Intussen neemt hij ook een nieuwe generatie, onder wie zijn zoon Nanosh, onder zijn vleugels. Dat resulteerde in SWING, waarin Danny Ronaldo de rol van coach opneemt en jonge circusartiesten met grote dynamiek ritmes en recepten uit de jaren 1940 laat uitproberen..

De jury van de Ultimas noemt Danny Ronaldo een echte vakman. Zijn meesterschap kwam goed naar voren in de solovoorstelling Fidelis Fortibus (2015), een grappige, maar ook poëtische solo vol nostalgie in een prachtig decor. Een tour de force van Danny Ronaldo, die alleen in de piste staat en een ode brengt aan de bijna absurde verbondenheid die de oude circusfamilies zo’n mystieke melancholie geeft. De voorstelling werd in 2016 als eerste circusvoorstelling genomineerd voor het Theaterfestival in Antwerpen en kreeg in 2017 de Cultuurprijs van de Stad Barcelona.

Zelf zegt Ronaldo over zijn werk dat “poëzie ontstaat wanneer je lacht met wat je kort daarvoor buiten de tent nog pijn deed”.