Frits van Oostrom krijgt Gouden Penning voor ‘keizerlijk Nederlands’ en ‘wetenschappelijke excellentie’

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) reikt op zaterdag 16 december haar Gouden Penning uit aan historisch letterkundige Frits van Oostrom.

Met zijn wetenschappelijke excellentie heeft Van Oostrom steeds geprobeerd een breed publiek te bereiken. “Zelden heeft een literator de oude Vlaamse Letterkunde met zoveel deskundigheid en waardering beschreven als Frits van Oostrom”, aldus KVAB-voorzitter Joos Vandewalle. “Hij deed dit met een keizerlijk Nederlands in zijn boeken over de Nederlandstalige letterkunde door de Middeleeuwen heen.”

Van Oostrom is de eerste Nederlander die de Gouden Penning in ontvangst zal nemen. De penning wordt sinds 1998 jaarlijks toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan een bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst.

Frits Van Oostrom
Frits van Oostrom was twintig jaar lang hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde in Leiden, gasthoogleraar aan Harvard University, en is sinds 2002 Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs, de belangrijkste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding.

In het najaar van 2017 verscheen Nobel streven, waarin hij de geschiedenis van Jan van Brederode virtuoos reconstrueert en vervat in een meeslepend verhaal. In het eerste Ons Erfdeel-nummer van 2018 zal een bespreking staan van dat boek. 

Van Oostrom schreef ook twee delen in de door de Nederlandse Taalunie gefinancierde reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. In Stemmen op schrift komt de Oudnederlandse en Middelnederlandse literatuur tot 1300 aan bod en in Wereld in woorden wordt de periode 1300-1400 behandeld. Andere bekende werken zijn Het woord van eer (1987; Wijnaendts Franckenprijs) en Maerlants wereld (1996; AKO Literatuurprijs).

Daarnaast was Van Oostrom onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Van Oostrom in ‘Ons Erfdeel’
Frits van Oostrom schreef zelf al enige teksten voor Ons Erfdeel en was ook regelmatig het onderwerp van artikelen. Hierna vind je een overzicht. Alle teksten zijn online te lezen.

Foto © Bob Bronshoff