Ons Erfdeel vzw flirt op z’n Vlaams tijdens de Foire du Livre in Brussel

Ons Erfdeel vzw flirt op z’n Vlaams tijdens de Foire du Livre in Brussel

De Foire du Livre, de Franstalige boekenbeurs in Brussel, is in 2019 aan haar 50ste editie toe. Dit jaar zet de beurs in Tour & Taxis de Vlaamse literatuur in de schijnwerpers onder de titel Flirt Flamand. Ook Ons Erfdeel vzw flirt van 14 tot 17 februari op z’n Vlaams, met haar eigen stand op de beurs en met twee activiteiten, georganiseerd door ons Franstalige blad Septentrion. Dat publiceert in zijn nieuwste nummer ook meerdere stukken over Vlaamse auteurs. Op onze websites is er eveneens ruime aandacht voor Flirt Flamand, in het Nederlands en het Frans.

 

De Foire du Livre is een van de belangrijkste evenementen voor auteurs, uitgevers en boekhandelaars uit de Franstalige wereld. Ons Erfdeel vzw is al sinds de vroege jaren 1990 met een eigen stand aanwezig op de Foire, en dat is ook nu weer zo. Je vindt ons in hal 1 op stand 132. Kom gerust kennismaken! 

Flirt Flamand

De voorbije jaren was de stand van Ons Erfdeel vzw zowat de enige op de Foire du Livre met een (deels) Nederlandstalig aanbod. Nu Vlaanderen eregast is op de Brusselse beurs zal dat wel even anders zijn.

Onder de titel Flirt Flamand krijgt de Vlaamse literatuur een ereplaats op de Foire: 250 m² in het midden van de beursvloer. Die ruimte wordt grotendeels ingericht als een theater, en er zullen doorlopend auteursoptredens plaatsvinden. Daarbij komen alle literaire genres (van poëzie tot graphic novel) aan bod in een dynamisch en divers programma (van slam poetry tot diepte-interviews).

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) organiseert Flirt Flamand, in opdracht van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Het volledige programma vind je hier.Gesprekken met schrijvers

Vanzelfsprekend doet ook Ons Erfdeel vzw mee aan deze Vlaamse flirt. Zo organiseert het Franstalige tijdschrift Septentrion twee activiteiten tijdens de Foire du Livre.

Op zaterdag 16 februari, om 12 uur, gaat dichteres Charlotte Van den Broeck in dialoog met Kim Andringa, die haar gedichten in het Frans vertaalde. Vertaler Philippe Noble modereert dit gesprek, dat in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren tot stand is gekomen.

Een dag later, zondag 17 februari om 16 uur, praten de Franstalige Belgische schrijfsters Caroline Lamarche, Véronique Bergen en Caroline De Mulder over hun favoriete Vlaamse auteur. Literair recensente Anne Rozenberg leidt dit gesprek in goede banen.

 

Kim Andringa en Charlotte Van den Broeck


Een flirt op papier…

In Septentrion 1/2019, dat in primeur op de Foire du Livre is te lezen, staan diverse stukken over Vlaamse auteurs: o.a. David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Stefan Hertmans, Bart Moeyaert en Charlotte Van den Broeck.

Hans Vanacker belicht in dit nummer het belang van een initiatief als Flirt Flamand, en Philippe Noble legt uit hoe het eigenlijk komt dat Vlaanderen te gast kan zijn in zijn eigen hoofdstad én waarom dat noodzakelijk is. Dat laatste stuk is ook gepubliceerd in het pas verschenen Ons Erfdeel 1/2019 en kun je hier alvast lezen.
 

 

… en online

Op onze website geven we in twee talen een overzicht van alle auteurs die in Brussel te gast zijn (of van wie het werk wordt behandeld) en die ook in Ons Erfdeel en Septentrion aan bod zijn gekomen.

Onze dossiers over Flirt Flamand vind je hier in het Nederlands en hier in het Frans.

En tot slot: wie deze blog tijdens de Foire du Livre, van 14 tot 17 februari, in de gaten houdt, ontdekt vast nog een paar verborgen verleiders.