Vlaamse fotografe Bieke Depoorter wordt associate member bij Magnum

De jonge Vlaamse fotografe Bieke Depoorter (1986) mag zich voortaan associate member noemen bij het internationale fotoagentschap Magnum. Ze is na Harry Gruyaert, Carl De Keyzer, John Vinck en Martine Franck nog maar de vijfde Belg die zich mag aansluiten bij het befaamde coöperatieve fotoagentschap, dat in 1947 werd opgericht door onder meer Robert Capa en Henri Cartier-Bresson.

In het augustusnummer van Ons Erfdeel staat een artikel over Bieke Depoorter (zie verderop).

In 2012 was Depoorter al de jongste fotograaf ooit die door Magnum als nominee werd geselecteerd. Als associate member is Depoorter dus een stap hoger geklommen bij Magnum, maar stemrecht heeft ze in het collectief nog niet. Over twee jaar mag ze het volledige lidmaatschap aanvragen. 

Reizen door Rusland, VS en Egypte
Depoorter studeerde af als fotografe aan het KASK in Gent in 2009. In dat jaar reisde ze ook alleen door Rusland, waar ze overnachtte bij mensen thuis en hen portretteerde. Met die reeks (Ou menya, Russisch voor "bij mij") won ze verschillende prijzen, waaronder de Magnum Expression Award, en onder diezelfde titel verscheen een boek bij Lannoo met Depoorters Rusland-foto’s.

Intussen heeft Depoorter ook een reis door de VS ondernomen, dat project heet I am about to call it a day. In november van dit jaar verschijnt bij Hannibal (Veurne) en Edition Patrick Frey (Zürich) het gelijknamige boek met foto’s uit de Verenigde Staten.

Op dit moment reist Depoorter door Egypte, waar ze ook bij mensen thuis overnacht en hen in hun intieme privéruimtes fotografeert. Deze onderneming heet In between.

Nog tot 31 augustus is werk van Depoorter te zien in de tentoonstelling The Belgian Six in het Brusselse Bozar., Daar toont het tijdschrift The Word nieuwe en bestaande werken van de meest veelbelovende jonge fotografische talenten in België. Naast Depoorter zijn dat onder meer Sarah Eechaut en Max Pinckers.

Depoorter in ‘Ons Erfdeel’
In het eerstvolgende nummer van Ons Erfdeel schrijft dichter Kurt De Boodt een mooi artikel over Bieke Depoorter. De volledige tekst kun je in augustus lezen, maar deze zinnen willen we je niet onthouden:

"Bieke Depoorter toont ons het blote overleven: kleden, voeden, beschermen, jezelf en het leven wat mooier maken, de tijd doden. Ze legt momenten tussen dag en nacht vast waarin we ons in onszelf keren. Verveling druipt van de scènes: op bed liggen, sigaretje roken, nagels lakken, staren. Maar de levenskracht en familiale banden lopen dwars door het gefixeerde beeld. Vooral levenslustige kinderen laten zich niet kisten. Je hebt altijd je been nog om recht naar de hemel te leren wijzen. En er is de alomtegenwoordige televisie om licht uit te stralen.
Bieke Depoorter zoent met haar foto’s gastvrije mensen een goede nacht. ’s Ochtends neemt ze alweer afscheid, op weg naar nieuwe, intense ogenblikken om te delen. Het stemt me hoopvol."

Foto Bieke Depoorter: © Magnum.

Andere foto's: © Bieke Depoorter.