Ons Erfdeel - 2011, nr 4

3 November 2011

Bijzonder aan deze editie van Ons Erfdeel is het artikel over populisme in de Lage Landen. Er waart een spook door Europa en het heet populisme. Progressieven, intellectuelen en kunstenaars, maar ook de traditionele partijen en politici gebruiken het als containerbegrip voor alles wat hen links en rechts voorbijschiet. Maar wat is nu eigenlijk populisme en wie zijn dan de populisten? Ons Erfdeel heeft twee politieke wetenschappers samengebracht, de Nederlandse Sarah de Lange en de Vlaming Kris Deschouwer, voor een interview over dit vaak gehanteerde maar zelden helder omschreven begrip.

Maeterlinck

Een andere blikvanger is het essay over Maurice Maeterlinck, de in het Frans schrijvende Gentenaar die honderd jaar geleden de Nobelprijs voor de Literatuur won. Ons Erfdeel-hoofdredacteur Luc Devoldere is opnieuw in zijn oeuvre gedoken, met deze vragen: wat is vandaag nog fris en beklijvend? En wie was deze “saaie, eenzelvige, eigenzinnige en onafhankelijke man”? Zijn bevindingen kun je lezen via deze link. De online versie is nog uitgebreider dan de tekst in het tijdschrift.

Europa en de literatuur

Daarnaast bevat Ons Erfdeel de gebruikelijke mix van artikelen over maatschappij, kunsten en cultuur.  Zo hebben we het onder meer over de pogingen om voor Europa wat emotionele warmte op te wekken via de literatuur, over het omvangrijke oeuvre van ‘journalist van de eeuw' H.J.A. Hofland (winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2011), over geheugenprofessor Douwe Draaisma en over filmmaakster Urszula Antoniak (bekend van Nothing Personal en Code Blue). Boeiend is ook het essay van René van Stipriaan over de toekomst van de neerlandistiek.

Er is ook veel poëzie, met de jaarlijkse bloemlezing van Jozef Deleu en met de reeks Het Oog van de Dichter, waarin Anton Korteweg op schilderijen gebaseerde gedichten bespreekt.

Pontiac, Colson, Bloemaert

De rubriek Kunsten bevat artikelen over striptekenaar Peter Pontiac (bekroond met de Marten Toonderprijs 2011), kunstenaar Vaast Colson, Theater aan Zee in Oostende, regisseur Gust Van den Berghe (En waar de sterre bleef stille staan en Blue Bird) en de overzichtstentoonstelling van Abraham Bloemaert in het Centraal Museum Utrecht.

In Boeken vind je recensies van romans van Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Johan de Boose (Bloedgetuigen), Herman Franke (Voorbij ik en waargebeurd) en Marcel Möring (Louteringsberg).

Ook de biografieën van Willem Elsschot, Vasalis, Nicolaas Rockox, Helene Kröller-Müller en Frits Lugt worden besproken. Komen eveneens aan bod: recente bundels van Leonard Nolens, Peter Verhelst en Lies van Gasse, en het verzameld werk van Hans Faverey.

Ook recensies van Hugo Claus (De wolken) en drie Vlaamse romandebuten (Ann De Craemer, Jan Vantoortelboom en Raf Goossens).

Tot slot lees je in de rubriek Taal & Cultuur over de Brakke Grond, vzw Poppunt en de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland.

search another edition

Articles in this issue

  • BE: €17.00 / NL: €18.00 / INT: €20.00
  • Postage and packing plus 6% VAT included
add to cart Subscribe