Dit was 2017 bij Ons Erfdeel vzw

Dit was 2017 bij Ons Erfdeel vzw

Terwijl 2017 zachtjes uitdooft, laten wij nog even ons licht schijnen op het bijna voorbije jaar. Hoe was 2017 voor ons, de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw?

Eerst en vooral vierden we een jubileum: Ons Erfdeel, het moederblad van het huis, blies zestig kaarsen uit. Ter gelegenheid daarvan organiseerden we, in samenwerking met deBuren, de Staat van de Unie: vier druk bezochte debatten en evenveel artikelen waarin we de Vlaams-Nederlandse samenwerking anno 2017 evalueerden, op vier terreinen: het onderwijs van het Nederlands in de wereld, de journalistiek, de uitgeverijen en de musea.

Hieronder vindt u meer informatie over de evenementen en een link naar de artikelen.

  • Staat van de Unie 1: Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie? (debat | artikel)
  • Staat van de Unie 2: De vrije pers onder druk? kranten en opiniebladen in de Lage Landen (debat | artikel)
  • Staat van de Unie 3: Het boekenbal der Lage Landen - Uitgeven in Vlaanderen en/of Nederland? (debat | artikel)
  • Staat van de Unie 4: Rubens en Vermeer: toeristische trekkers of artistieke toppers? Onze Oude Meesters in de wereld (debat | artikel)

 

Ons Erfdeel is zestig jaar oud, maar ziet er frisser uit dan ooit, dankzij de volledig vernieuwde vormgeving van Koen Bruyñeel. Het hele blad wordt sinds 2017 in kleur gedrukt, waardoor we beter kunnen uitpakken met beeldmateriaal. Ook is de presentatie van de artikelen aangescherpt met uitgelichte citaten, inleidingen en tussentitels. Hieronder kun je door het eerste nummer bladeren en de kaften van de vier nummers uit 2017 bekijken.

 

 

 

 

    

  

Ook online liet Ons Erfdeel zich niet onbetuigd. Toen bijvoorbeeld Jeroen Olyslaegers, Alfred Birney, Jamal Ouariachi en Koen Peeters in de prijzen vielen met hun recentste werk, brachten we dat nieuws op onze blog, inclusief de recensies van hun boeken uit het blad. Toen Wim Opbrouck Zomergast was bij de VPRO plaatsten we een fraai portret uit het blad op onze blog en toen Manu Ruys overleden was, blikten we terug op zijn leven aan de hand van de stukken die hij voor Ons Erfdeel schreef. En bij de voltooiing van de prestigieuze reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur zetten we al onze recensies van de afzonderlijke delen in een handig overzicht. Sinds 2017 kun je overigens ook een digitaal abonnement op Ons Erfdeel nemen.

 

 

Ons Erfdeel vzw gaf dit jaar ook een fraai boek uit: Het oog van de dichter. 25 schilderijgedichten belicht. In deze bloemlezing worden vijfentwintig duetten van verf en verzen door Anton Korteweg voorzien van lichtvoetig en deskundig commentaar. De literaire critici waren erg onder de indruk en spraken onder meer van ‘een overdonderende ervaring’ en er was veel lof voor de vormgeving van Steven Theunis (Armée de Verre). Hier vind je een overzicht van de recensies en reacties, hieronder kun je de trailer van het boek bekijken en hier kun je het kopen.

 

 

Nog een jubileum in 2017: in april verscheen de vijfentwintigste editie van ons Engelstalige jaarboek The Low Countries. Arts and Society in Flanders and the Netherlands. Het thema? Be realistic, demand the impossible ofwel: de ambigue erfenis van de jaren zestig. Alle informatie vind je hier.

 

 

Ook ons Franstalige tijdschrift Septentrion. Arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas pakte stevig uit in 2017. Uiteraard verschenen er vier mooie nummers (zie de kaften hieronder) en was het blad aanwezig op belangrijke beurzen in Parijs, Bergen en Brussel (waar Lize Spit en Geert van Istendael te gast waren op onze stand). Bovendien vond je op de blog van Septentrion twee tot drie maal per week relevante nieuwtjes in het Frans over de Lage Landen, van de actuele relevantie van Spinoza tot de nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs.

 

 

Maar er was meer: in het najaar bracht de redactie van Septentrion het leven en werk van de grote schrijfster Marguerite Yourcenar op de planken, dertig jaar na haar overlijden. De voorstelling L’être que j’appelle moi. Le tour de la prison avec Marguerite Yourcenar werd opgevoerd in Parijs, Kortrijk en Sint-Jans-Cappel. Hieronder kun je een fragment bekijken.

 

 

In ons digitale dossier over Yourcenar vind je nog meer fragmenten én de integrale opvoering van L’être que j’appelle moi. Je leest er ook de beste artikelen over Marguerite Yourcenar uit onze diverse publicaties. Hier staat de Nederlandse versie van dat dossier, hier de Franse en hier de tweetalige.

 

Marguerite Yourcenar - Foto © Bernhard de Grendel

Over tweetaligheid gesproken: ook ons jaarboek De Franse Nederlanden – Les Pays-Bas Français liet van zich horen in 2017 met een boeiende en gevarieerde editie: van ‘De verdrongen schaamte en het verlangen naar grandeur van Calais’ tot ‘Dany Boon, de herstelde man met een hart voor Noord-Frankrijk’ en alles daar tussenin. Vaut le voyage!

 

 

Wie overigens de kleine letters in onze publicaties las, zal gemerkt hebben dat we sinds dit jaar een nieuwe adjunct-hoofdredacteur hebben: Tomas Vanheste (1968) volgde Frits Niessen op, die na bijna zestig jaar onverdroten inzet afscheid nam van Ons Erfdeel vzw.

En, tot slot, wat brengt 2018? The Low Countries buigt zich over datgene waarvoor de Lage Landen wereldwijd het bekendst zijn: onze oude meesters. Ons Erfdeel komt met vier goed gevulde nummers en een digitaal dossier over de Indische Letteren. Op onze website publiceren we in het najaar een drietalig dossier (Nederlands, Frans en Engels) met alle artikelen over de Eerste Wereldoorlog uit al onze publicaties. Honderd jaar na de Wapenstilstand, op 11 november 2018, plannen we ook een multimediaal en meertalig evenement in Brussel over de Grote Oorlog. En het derde Septentrion-nummer van volgend jaar wordt een thema-editie over de verwerking van het koloniale verleden in België en Nederland. Vanaf 2018 kun je overigens, net als op Ons Erfdeel, een digitaal abonnement op Septentrion nemen.

Kortom: wij zijn nog lang niet uitverteld.

We wensen je namens Ons Erfdeel vzw een fijn eindejaar en een goede start in 2018!

Rester au courant

s'abonner au flux RSS