Dit was de Frankfurter Buchmesse

Vijf dagen lang stond de Nederlandstalige literatuur centraal op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Het was een moment de gloire waarvan Vlaamse en Nederlandse auteurs, uitgevers, vertalers en illustratoren nog lang de vruchten zullen plukken.

Ook Ons Erfdeel vzw was aanwezig in Frankfurt. Hierna vind je een overzicht van alles wat we deden naar aanleiding van de Buchmesse.

Een nieuwe website boordevol literatuur

Ter gelegenheid van Frankfurt hebben we alle artikelen over literatuur uit 23 edities van ons Engelstalige jaarboek The Low Countries verzameld op één website.

Een reisverhaal van Cees Nooteboom of Tommy Wieringa? Gedichten van Joke van Leeuwen? Een analyse van het oeuvre van Stefan Hertmans? Korte verhalen van Mensje van Keulen? Een bloemlezing van exilschrijvers in de Lage Landen? Dat en veel, véél meer staat te lezen op www.literaturefromthelowcountries.eu.

Het is een schat aan informatie voor niet-Nederlandstaligen die kennis willen maken met onze rijke literatuur. Alle teksten – meer dan vierhonderd in totaal: gedichten, prozafragmenten, kritieken, oeuvrestukken, beschouwingen – worden aangeboden in open access. Ze zijn gratis én integraal te lezen. De website is goed doorzoekbaar en zal worden aangevuld met artikelen uit nieuwe edities van The Low Countries.

Deze website is al opgepikt door het vaktijdschrift Boekblad, de Nederlandse blog Neerlandistiek, de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) en de Duitse journalist Marten Hahn.

 

De recentste editie van The Low Countries is ter gelegenheid van de Frankfurt gewijd aan de Nederlandstalige letteren.

Het 24ste jaarboek The Low Countries. Arts and Society in Flanders and the Netherlands heeft gefunctioneerd als de informele catalogus bij het gezamenlijke gastlandschap van Nederland en Vlaanderen in Frankfurt.
Vijfhonderd exemplaren zijn tijdens de Buchmesse verspreid onder belanghebbenden.

Een presentatie

Het jaarboek 2016 is tijdens de beurs officieel gepresenteerd aan internationale boekenprofessionals, in aanwezigheid van schrijver Tom Lanoye en politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar.

Bloggen van op de Buchmesse

Hoofdredacteur Luc Devoldere noteerde wat hij zag in Frankfurt en deelde zijn bevindingen op de blog van Ons Erfdeel.

‘Deze Buchmesse kan nu al niet meer stuk’, schreef hij na de opening. Een dag later verkende hij ‘het paradijs en de hel van de boekenwereld’. Over de presentatie van The Low Countries schreef hij: ‘Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven’. En een van zijn conclusies luidde als volgt: ‘Het was een goed idee om in Frankfurt schrijvers met elkaar in gesprek te brengen die, hoewel heel verschillend, in hun boeken toch met hetzelfde bezig zijn.’

De Staat van de Laaglandse Letteren

Op de blog van Ons Erfdeel maakten we in vijf uitgebreide artikelen (eerder verschenen in The Low Countries) ook de staat op van de literatuur in de Lage Landen.

Piet Gerbrandy vraagt zich af hoe vrij de Nederlandstalige poëzie is
Cyrille Offermans beschouwt intelligente essayistiek als een tegenkracht tegen het cynische neoliberalisme
Toon Horsten ziet hoe de strip afscheid heeft genomen van het klassieke feuilleton
Matthijs de Ridder beschrijft hoe Vlaamse en Nederlandse auteurs sinds 9/11 telkens weer trachten de kloof te dichten tussen de harde realiteit en onze creatieve, maar ontoereikende verbeelding (Engelse tekst)
• En Mirjam Noorduijn toont aan dat de Nederlandstalige kinderliteratuur volwassen is geworden

Een stand

Op de gezamenlijke stand van Flanders Investment & Trade en Boek.be was er ook plaats voor onze publicaties in diverse talen. Op vrijdag was er bekend bezoek.

© FIT

Een Best Verzorgd Boek

Ons boek Het (on)Verenigd Koninkrijk 1815-1830 – 2015. Een politiek experiment in de Lage Landen maakte deel uit van de expositie Best Verzorgde Boeken van 2015 .

En een pak foto’s

Adjunct-hoofdredacteur Dirk Van Assche legde de beurs in Frankfurt vast op de gevoelige plaat. Hierboven zag je er al een paar, en hier vind je zijn beeldimpressie van de Buchmesse.

Rester au courant

s'abonner au flux RSS