Gij zijt allemaal welgekomen! Legendarische Vlaamse Poëziedagen herleven met boek en evenement

Gij zijt allemaal welgekomen! Legendarische Vlaamse Poëziedagen herleven met boek en evenement

Poëzie op het podium, een recent fenomeen? Helemaal niet: van 1937 tot 1956 vonden de Vlaamse Poëziedagen plaats, eerst in Ooidonk, later in Merendree. Honderden mensen luisterden urenlang naar kritische voordrachten en gedichten van zeer diverse dichters. Initiatiefnemer was een plaatselijke pastoor met poëtische ambities, Basiel de Craene (1880-1956).

Tachtig jaar na de eerste editie – en eenenzestig jaar na de dood van priester-dichter De Craene – herleven komend weekend de Vlaamse Poëziedagen tijdens een tweedaags evenement in het Kasteel van Ooidonk, waar de fine fleur van de Vlaamse poëziewereld present tekent.

Er zijn workshops over gedichten lezen en schrijven, er zijn voordrachten (o.a. van de Oost-Vlaamse plattelandsdichter Paul Demets), auteurslezingen (o.a. van Sylvie Marie) en boekvoorstellingen. In die laatste categorie stippen we er twee aan.

Gij zijt allemaal welgekomen!

Dirk de Geest, professor Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven, heeft een omvangrijk boek geschreven over Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen, getiteld Gij zijt allemaal welgekomen! (uitgegeven door het Poëziecentrum, Gent).

De Geest is een aantal jaren ondergedoken in het archief van de Poëziedagen (te vinden in het Antwerpse Letterenhuis) en heeft nu in zijn boek de twintigjarige geschiedenis en de portee van dit evenement beschreven.

In zijn boek laat De Geest aan de hand van de getuigenissen van honderden bekende en onbekende dichters zien hoe er in die jaren (1937-1956) over poëzie werd gedacht en geschreven. Het resultaat is, zo staat het op de achterflap van het boek, “een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat toont hoe literatuur maatschappelijk belangrijk kon zijn”.

Gij zijt allemaal welgekomen! wordt tijdens de Vlaamse Poëziedagen gepresenteerd op zaterdag 14 oktober om 16.30 uur met een introductie door Eddy Vaernewijck en een interview door Carlos Alleene.

Het Liegend Konijn

Ook op zaterdag, om 14 uur, presenteert Jozef Deleu, de oprichter en oud-hoofdredacteur van Ons Erfdeel die dit jaar tachtig is geworden, de jongste editie van zijn poëzietijdschrift Het Liegend Konijn, dat in 2017 aan zijn vijftiende jaargang toe is. Tegenover Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum, licht hij zijn werkwijze toe.

 

 

In Het Liegend Konijn 2017/2 (uitgeverij Polis) staan 161 nergens eerder gepubliceerde gedichten van een erg diverse groep dichters: van Benno Barnard tot Mieke van Zonneveld; van Anneke Brassinga tot Maud Vanhauwaert en van Stefan Hertmans tot Astrid Haeren. Alle info over Deleus dichterlijke Konijn vind je hier.

Op zondag 15 oktober komen de vorige en de huidige Belgische Dichter des Vaderlands, Charles Ducal en Laurence Vielle, langs in Ooidonk. Ook stelt het literaire tijdschrift Gierik & NVT zijn dichters voor en presenteren Roel Richelieu van Londersele en Charles Ducal de dichters die zij selecteren voor hun online tijdschrift Het gezeefde gedicht.

Alle informatie over de Vlaamse Poëziedagen 2017 staat hier.

Rester au courant

s'abonner au flux RSS