NIEUW BOEK: Het oog van de dichter - 25 schilderijgedichten belicht

NIEUW BOEK: Het oog van de dichter - 25 schilderijgedichten belicht

Soms wil je in het hoofd van een dichter kijken. Wat heeft hem of haar tot een gedicht verleid? Helaas krijg je zelden de kiemen van een vers te zien.

Bij gedichten die op schilderijen zijn geïnspireerd, is het anders: daar kun je rechtstreeks kennis nemen van de inspiratiebron. Je kijkt als het ware mee door het oog van dichter.

Het nieuwe boek van Ons Erfdeel vzw heeft dan ook als titel: Het oog van de dichter. 25 schilderijgedichten belicht. Het is hier te koop (€35). Je kunt het ook bestellen als e-boek (in ePub-formaat, €25).

Het oog van de dichter is een uitvoerig geïllustreerd literair kunstboek, met essays van Anton Korteweg over 25 duetten van verzen en verf.

Deze bloemlezing is een Musée imaginaire. De gedichten zijn de zaalteksten van de conservatoren. De lichtvoetige essays van Anton Korteweg vormen het commentaar van de eigenwijze directeur in de catalogus.

Het oog van de dichter nodigt de lezer uit om een eigen denkbeeldig museum van favoriete schilderijgedichten in te richten.

Met gedichten van o.a. Joost Zwagerman, Hugo Claus, Luuk Gruwez, Jan van Nijlen, Ingmar Heytze, Anna Enquist, Judith Herzberg, Ida Gerhardt, Eddy van Vliet, M. Vasalis, Roland Jooris en Charlotte Mutsaers.

En schilderijen van o.a. Van Eyck, Bruegel, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gauguin, Khnopff, Raveel en Morandi.

Hier kun je de trailer van het boek bekijken:

 

Anton Korteweg (Zevenbergen, 1944) debuteerde in 1971 als dichter en publiceerde sindsdien twaalf dichtbundels en vier bloemlezingen. In 2015 verscheen Ouderen zijn het gelukkigst en alle andere gedichten van 1971 tot nu. In 1986 ontving hij voor zijn poëzie als eerste de A. Roland Holstpenning. Korteweg was van 1979 tot 2009 directeur van het Letterkundig Museum. Hij is redacteur van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift Ons Erfdeel.

Vormgeving: Steven Theunis (www.armeedeverre.be)

Rester au courant

s'abonner au flux RSS