Onze tips voor het Passa Porta Festival 2019: slam, Brexit, Spit, Pfeijffer en véél meer

Onze tips voor het Passa Porta Festival 2019: slam, Brexit, Spit, Pfeijffer en véél meer

Van donderdagavond 28 maart 2019 tot en met zondag 31 maart 2019 kunnen literatuurfanaten opnieuw hun hart ophalen tijdens het drietalige Passa Porta Festival in Brussel, waar dit jaar de lezer centraal staat. Er staan zo’n honderd activiteiten gepland met evenveel Belgische en internationale auteurs en artiesten. Dit zijn onze tips.

Door Lieselotte Rouckhout

 

 

 

Donderdag 28/3: brief aan de lezer en slam night

Het literaire lang weekend begint met Reni Eddo-Lodge, die vijf jaar geleden een artikel over structureel racisme op haar blog postte, getiteld ‘Why I’m No Longer Talking to White People about Race’. Door de vele reacties die ze erop kreeg, besloot ze het stuk tot een gelijknamig boek uit te werken. Eddo-Lodge schreef voor het festival een brief aan haar lezers over haar lezers en zal die op 28 maart voorlezen, waarna een gesprek volgt met Dorrie Wilson.

Reni Eddo-Lodge en Samira Saleh © Amaal Said / RV

Diezelfde avond is er ook nog een slam night, waar vijf performers uit Engeland, Frankrijk en België dichten, rappen en improviseren onder toezicht van woordkunstenares en activiste Samira Saleh.

 

Vrijdag 29/3: Brexit

Op vrijdag nemen we in stijl, maar vroegtijdig (nu de uitstapdatum werd verlaat) afscheid van het Verenigd Koninkrijk met zowel tekst als muziek. Voor de gelegenheid komen de Britse auteurs Jonathan Coe en Ali Smith voorlezen uit hun Brexitromans, respectievelijk Klein Engeland (2019) en Herfst (2016), en daar voegt Sulaiman Addonia zijn nieuwste kort verhaal aan toe.

Jonathan Coe, Ali Smith en Sulaiman Addonia © RV / Christian Sinibaldi / Lyse Ishimwe

 

Zaterdag 30/3: Annelies Beck, Lize Spit, Brecht Evens

Ece Temelkuran en Annelies Beck © RV/ Eveline Renaud 

Vanaf zaterdag wordt het tempo van het festival stevig opgevoerd met diverse activiteiten per dag. Bezoeken we om in de stemming te komen eerst de levende bibliotheek of gaan we meteen op literaire speeddate?

Het echte werk begint in ieder geval bij Annelies Beck en Ece Temelkuran, twee bevriende schrijfsters en politieke journalisten die hun blik op de wereld van vandaag vergelijken aan de hand van hun recente boeken, respectievelijk Toekomstkoorts en Verloren Land. De zeven waarschuwingssignalen van opkomend populisme.

Brecht Evens © Thomas Vanhaute

Zaterdag is ook het interview met Brecht Evens over de graphic novel een aanrader, want deze “lefgozer met lak aan conventies”, zoals Louis van Dievel hem ooit omschreef in Ons Erfdeel, zette zich met De liefhebbers (2011), Panter (2014) en Het amusement (2018) internationaal op de kaart. 

Leen Huet en Joris van Casteren © Koen Broos / Stephan Vanfleteren

Daarna praat auteur en literair criticus Matthijs de Ridder met Joris van Casteren en Leen Huet over literaire non-fictie. In Ons Erfdeel schreef Aleid Truijens over Van Casteren en Ilja Veldman over Leen Huets Pieter Bruegel. De biografie.

Adeline Dieudonné en Lize Spit © Stephane Remael / Keke Keukelaar

En dan wordt het weer “kiezen is verliezen”: gaan we naar we theaterbewerking van Bart Moeyaerts populaire werk Broere of naar een dubbelinterview met Adeline Dieudonné en Lize Spit? Zij hebben met hun debuutromans La vraie vie (2018) en Het smelt (2016) de Belgische literaire wereld toch een beetje op z’n kop gezet, en praten nu over de confrontatie met het blanco blad nu er grote verwachtingen zijn over hun nieuwste creaties.

© Archief Moeyaert

 

Zondag 31/3: Lamrabet, Pfeijffer, Pruis en Hofstede

Op de laatste dag van het Passa Porta Festival beginnen we met een interview over de biografie. Mark Schaevers, zelf schrijver van de bekroonde biografie van Felix Nussbaum én Hugo Claus-biograaf, stelt vragen aan Willem Otterspeer en Onno Blom, respectievelijk auteur van de tweedelige W.F. Hermans-biografie (recensie deel 1 en deel 2) en het bekroonde levensverhaal van Jan Wolkers.

Onno Blom en Willem Otterspeer © Stephan Vanfleteren / Ilja Keizer

Als we de mogelijkheid hadden om onszelf in tweeën te splitsen, dan lazen we tegelijkertijd ook in Vertel het iemand (2018) als voorbereiding op het interview met schrijfster en juriste Rachida Lambaret over recht en onrecht, Europa en Marokko, spreken, lezen en schrijven. In Ons Erfdeel 2/2019 (mei) verschijnt een recensie van Lamrabets jongste roman.

Rachida Lamrabet © Koen Broos

Marja Pruis gaat in De nieuwe feministische leeslijst (2019) op zoek naar de invulling die de jonge generatie geeft aan feminisme. Welke boeken moet de moderne feminist eigenlijk gelezen hebben? Pruis praat erover met Bregje Hofstede, feministe en schrijfster van Drift (2018). Lise Delabie besprak die roman, ook genomineerd voor de Libris, in Ons Erfdeel 1/2019 (februari) en Heleen Debruyne zal De nieuwe feministische leeslijst recenseren in Ons Erfdeel 3/2019 (augustus).

Marja Pruis en Bregje Hofstede © Keke Keukelaar / Willemieke Kars

Radiopresentatrice Ruth Joos praat met Ilja Leonard Pfeijffer over de roman die tegenwoordig een prominente plaats inneemt in de bestsellerlijsten en ook die op de shortlist van de Libris Literatuurprijs staat: Grand Hotel Europa (2018). Onze recensie zal te lezen zijn in Ons Erfdeel 2/2019 (mei).

Muziekteksten zijn ook literatuur, toch sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur kreeg in 2016. Daarom volgen we graag het interview met onder andere Benjamin Desmet (van SX) en Raymond van het Groenewoud over inspiratie, poëzie in muziek en muziek in woorden. Die laatste kwam al vaker aan bod in Ons Erfdeel: lees hier een artikel over Raymond van het Groenewoud als tekstschrijver.

© Jeanot Kerfs

Het einde van Passa Porta is eigenlijk een nieuw begin: Lize Spit leest voor uit haar langverwachte tweede roman, Jeroen Olyslaegers geeft een glimp weg van zijn Bruegel-roman Wildevrouw, Lola Lafon toont de inhoud van haar schrijflade en ook Thomas Gunzig en Olga Tokarczuk laten ons al heel even proeven van hun volgende werk. Alleen maar dingen om naar uit te kijken!

Rester au courant

s'abonner au flux RSS