Oproer in de letteren! Bozar in Brussel bezet!

Oproer in de letteren! Bozar in Brussel bezet!

Maandag 28 mei 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat studenten, kunstenaars en oproerkraaiers het Paleis voor Schone Kunsten (nu BOZAR) in Brussel bezetten.

Het jubileumjaar van mei ’68 bracht her en der al discussies op gang over de toenmalige contestatiegolf, maar die spitsen zich meestal toe op de hedendaagse sporen van de tegencultuur. De toenmalige gebeurtenissen en ideeën blijven daardoor vaak in een nostalgische waas hangen. 

Met de studiedag ‘Oproer in de Nederlandse letteren. Tekst en contestatie in de jaren zestig’ wil het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (SEL) vijftig jaar later de bronnen van toen herbekijken in plaats van de mythe verder aan te dikken.

Het zet daarbij schrijvers en teksten voorop. In de tegencultuur speelden die een belangrijke rol: auteurs gebruikten hun literaire status om het protest te steunen en gaven al schrijvend vorm aan ideeën van de contestatie.

Claus tijdens zijn optreden op de 2e Anti Censuur Protest read-in, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

De sprekers op de studiedag zullen enkele opmerkelijke fenomenen uit die tijd belichten.

Karen Van Hove heeft het over hoe schrijvers zich tot pornografie bekeerden; Ralf Grüttemeier bespreekt hoe een tekst met als titel ‘De Penisgroet’ aanleiding gaf tot politie-invallen. Marc Didden en Kevin Absillis discussiëren over de rol van Hugo Claus in de jaren zestig.

Naast de literatoren zetten ook protestzangers, filmmakers en journalisten hun eigen middelen in om de veranderingen van die tijd te dragen.

Gertjan Willems zoomt in op Robbe De Hert, toen al het enfant terrible van de Vlaamse film. Geert Buelens, van wie onlangs de cultuurgeschiedenis De jaren zestig verscheen, zet het geheel in een breder perspectief. Hij zal bespreken welke plaats het Belgische protest van de sixties precies had in de internationale beroering.

‘Oproer in de Nederlandse letteren’ vindt plaats in de VUB City Campus in BOZAR, van 9u15 tot 17u30 op maandag 28 mei 2018. Het volledige programma vind je bij de VUB en bij Bozar.

 

Claus en de jaren 1960 in Ons Erfdeel

Ons Erfdeel bracht eerder dit jaar een uitgebreid dossier over Hugo Claus, die tien jaar geleden overleed. Zie: www.onserfdeel.be/nl/hugo-claus

Op de jaren 1960 blikken we met Ons Erfdeel eveneens uitgebreid terug, aan de hand van interessante essays uit het archief van het tijdschrift en van het Engelstalige jaarboek The Low Countries. Zie: www.onserfdeel.be/nl/1968

En ook het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur kwam al een paar keer aan bod bij ons, zoals je hier kunt zien.

Rester au courant

s'abonner au flux RSS