Studenten Nederlandse letterkunde van Universiteit Antwerpen lanceren boekenprogramma via YouTube

Studenten Nederlandse letterkunde van Universiteit Antwerpen lanceren boekenprogramma via YouTube

Een boekenprogramma op televisie: alleen al die vier woorden kunnen een fikse discussie doen losbarsten onder boekenfans en televisiemensen in Vlaanderen. Literatuurliefhebbers klagen: waarom brengt de openbare omroep geen goed boekenprogramma op de buis? Televisiemakers antwoorden: als we iets doen met boeken op tv, dan kijken jullie toch niet.

Zo zei Annelies Beck (journaliste bij de VRT en schrijfster) vorig jaar nog in De Standaard:

Het is een boutade, maar een boekenprogramma gaat niet over boeken, maar over ideeën, over taal, het gaat over mensen en over hoe we ons tot elkaar verhouden.

Laconiek gaf ze ook toe:

De term ‘boekenprogamma’ is intussen zo beladen dat ik ervoor zou pleiten hem gewoon niet meer te gebruiken.

Bert Van Raemdonck (werkzaam bij de KANTL én betrokken bij het tv-programma Man over boek) leek onlangs in rekto:verso de hoop op te geven dat er nog een goed boekenprogramma op televisie komt:

De reden is simpel: wij literaturo’s vinden het eenvoudigweg veel fijner en boeiender om een hele avond lang heerlijk in een boek weg te zakken en in een literair universum onder te duiken. Zo’n literair universum wordt gecreëerd met letters, niet met beelden. Laat ons dus maar lezen, in plaats van te zappen.

BookTube

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kevin Absillis, docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, heeft besloten zijn ‘boekenprogramma’ niet op een van de reguliere zenders, maar via YouTube aan te bieden.

Met het YouTube-kanaal BooktubeUAntwerpen sluiten Absillis’ studenten aan bij een fenomeen dat wereldwijd al een poos aan populariteit wint: de BookTube, persoonlijke videokanalen waarbij individuele lezers boeken bespreken en aanprijzen.

Er zijn BookTubes over alle genres en in wisselende kwaliteiten, maar het nieuwe kanaal van de Antwerpse studenten valt op in positieve zin: het bevat uitgebreide boekbesprekingen die op een creatieve manier in beeld worden gebracht. Uiteraard zie je wel dat het om groepswerken van studenten gaat: de techniek (geluidskwaliteit, synchronisatie) is niet altijd perfect en de balans tussen wat je ziet en hoort, staat nog niet op punt. Maar door de band genomen zijn dit zeer gedegen recensies van recente boeken.

Drie boeken zijn tot nu toe behandeld:

De consequenties van Niña Weijers. Dit debuut werd bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de Opzij Literatuurprijs 2015 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2016 en stond op de shortlists van de Libris Literatuur Prijs, de Bronzen Uil én de Gouden Boekenuil 2015. Lees hier de Ons Erfdeel-recensie.

 

 

Een honger van Jamal Ouariachi. Voor zijn vierde roman kreeg Ouariachi de BNG Bank Literatuurprijs 2015 en de Europese Literatuurprijs 2017. Lees hier de Ons Erfdeel-recensie.

 

 

Ivanov van Hanna Bervoets. Een recensie van dit boek, samen met Bervoets’ recentste roman Fuzzie, volgt later dit jaar in Ons Erfdeel. Eerder bespraken we al haar vier eerdere boeken: Of hoe waarom, Lieve Céline, Efter en Alles wat er was. Dat stuk vind je hier.

 

 

Je kunt ze hierboven of via YouTube bekijken en beluisteren. Het is Absillis’ bedoeling om het aanbod in de komende maanden en jaren systematisch uit te breiden.

Rester au courant

s'abonner au flux RSS