Gezocht: jong Vlaams en Nederlands talent voor Bewogen Verzen

Er worden ontzettend veel mooie gedichten geschreven die helaas nog teveel alleen gelezen worden door een beperkte groep van vaak dezelfde mensen. De Vlaams-Nederlandse culturele instelling Stichting Ons Erfdeel en Poëziecentrum vzw willen jongeren uit de Lage Landen warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie met het videogedichtenproject Bewogen Verzen. Daarvoor zoeken we jonge poëziefans en videomakers.

BEN JE EEN FAN VAN POËZIE?
Stuur ons je favoriete gedichten en wij brengen ze in beeld
(Ben je een videomaker, kijk dan helemaal onderaan)

Je kunt een dichtbundel lezen en naar dichters luisteren. Heel fijn allemaal, maar daar worden jongeren niet altijd wild van. Wij willen videogedichten maken die we in het najaar op allerlei bijzondere plekken in Vlaanderen en Nederland gaan tonen. En jij kan ons daarbij helpen. Je maakt kans op een boekenpakket en een exclusieve uitnodiging voor een literair evenement of festival.

Het is een kleine moeite. Stuur ons drie gedichten die volgens jou een cultstatus verworven hebben en die het verdienen om in beeld gebracht te worden. Kan je ook poëzie van Guido Gezelle en Willem Kloos nomineren? Nee, want wij willen met dit project vooral de dichters die vandaag actief zijn een kans geven. Stuur daarom alleen verzen door die na 2000 zijn gepubliceerd.

Maar de gedichten moeten niet alleen op papier zijn verschenen. Ze mogen ook als rap, slam of spoken word uitgesproken zijn. Ken je dus een slam dichter die helemaal uit de bol gaat op het podium? En bestaat er een filmpje of geluidsopname van? Stuur ons de link en wij nemen zijn of haar gedicht op.

Een Vlaams-Nederlandse jury selecteert uiteindelijk tien gedichten waarmee jonge filmmakers aan de slag gaan. Zij zullen er videogedichten van maken, in het Nederlands, Engels en Frans.

Duik dus in je boekenkast en bezorg ons je drie iconische gedichten. Hou je brievenbus in de gaten om te zien of je gewonnen hebt. Misschien komen we elkaar dit najaar wel tegen op de première van Bewogen Verzen in Nederland of Vlaanderen.

Voorwaarden
• Je woont in België of Nederland.
• Je bent bij het insturen van je gedichten niet ouder dan 30 jaar.

Praktische vereisten
Stuur uiterlijk op vrijdag 22 februari een e-mail met de titel ‘Mijn favoriete gedichten voor Bewogen Verzen’ naar bibliotheek@poeziecentrum.be met daarbij:
• Je drie favoriete Nederlandstalige gedichten, verschenen na 2000
• Vermeld de naam van het gedicht, de dichter en de publicatie waarin het gedicht is verschenen.
• Stuur de gedichten (indien mogelijk) mee als bijlage.
• Gaat het om een gedicht buiten het boek (rap, spoken word, slam,...)? Stuur dan een link naar het video- of audiofragment.

Deadline
Vrijdag 22 februari 2019

Vragen?
Stefaan Goossens, bibliotheek@poeziecentrum.be, +32(9)225 22 25

 

BEN JE CREATIEF MET BEELDEN?
Maak een videogedicht en ontvang €1.000

Zijn bewegende beelden jouw ding en hou je van poëzie? En heb je zin om beide passies te combineren? Waag dan je kans en stuur je kandidatuur in voor Bewogen Verzen. Kan je de jury overtuigen van je creatieve talent, dan ontvang je €1.000 om een videogedicht te maken in drie talen en wordt jouw creatie getoond op binnen- en buitenlandse festivals.

Voorwaarden
• Je woont in België of Nederland.
• Je bent bij het indienen van je portfolio niet ouder dan 30 jaar.
• Je bent beschikbaar voor drie workshops tussen 25 maart en 1 september 2019.

Praktische vereisten
Stuur uiterlijk op vrijdag 22 februari een e-mail met de titel ‘Mijn portfolio voor Bewogen Verzen’ naar tom.christiaens@onserfdeel.be met daarin:

Je motivatie
• Stel jezelf kort voor.
• Waarom zou je graag deelnemen aan Bewogen Verzen?
• Formuleer een eerste voorstel van hoe je een gedicht visueel zou uitwerken.
• Vermeld je volledige naam, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.

Je portfolio
Stuur een link naar je portfolio (video, animatie, kinetische typografie...) waarmee je ons overtuigt dat je met je audiovisuele vaardigheden in staat bent een gedicht te verbeelden.

Een jury van videoprofessionals zal tien deelnemers selecteren op basis van de kwaliteit en originaliteit van het ingediende portfolio.

Deadline
Vrijdag 22 februari 2019

Ben je geselecteerd om deel te nemen?
Je kiest jouw favoriete gedicht uit dertig voorstellen en ontvangt een budget van €1.000 om de verzen in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) visueel te interpreteren in alle artistieke vrijheid. Stichting Ons Erfdeel zorgt voor de vertaling.

Het resultaat kan een filmmontage zijn, maar evengoed een animatie, een motion graphic, een stop motion of een mengvorm.
Je streeft ernaar niet louter een ‘plaatje’ bij het gedicht te leveren, maar wel een creatie waarbij de som van woord en beeld een nieuw autonoom kunstwerk tot stand brengt.

Je wordt tijdens je zoektocht naar de juiste artistieke keuzes begeleid op drie workshops onder leiding van motion designer Klaas Verpoest (www.klaasverpoest.com), die ervaring heeft met het verbeelden van literatuur.

Jouw videogedicht wordt samen met de creaties van de andere makers in het najaar van 2019 in première voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland. Het wordt ook massaal verspreid naar Vlaamse, Nederlandse en internationale cultuurorganisaties en ter beschikking gesteld van het onderwijs in binnen- en buitenland, onder meer voor leesbevorderende initiatieven.

Vragen?
Tom Christiaens, tom.christiaens@onserfdeel.be, +32 (0)56 41 12 01

 

Bewogen Verzen is een initiatief van Stichting Ons Erfdeel en Poëziecentrum vzw met de steun van het Nederlands Letterenfonds.

     .