‘Het (on)Verenigd Koninkrijk’ van Ons Erfdeel vzw is een van de ‘Best Verzorgde Boeken 2015’

Vreugde op de redactie van Ons Erfdeel vzw: onze uitgave Het (on)Verenigd Koninkrijk. Een politiek experiment in de Lage Landen 1815-1830 – 2015 behoort tot de selectie van De Best Verzorgde Boeken 2015. Dit keurcorps van vijftig boeken is eenmalig gemengd Vlaams-Nederlands, ter gelegenheid van het Nederlands-Vlaamse Gastlandschap van de Frankfurter Buchmesse. De vijftig boeken zullen dit najaar dan ook te bewonderen zijn in Frankfurt. Van 26 augustus tot 30 oktober zijn ze ook te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Ontwerp: Koen Bruyñeel

Het ontwerp van Het (on)Verenigd Koninkrijk is van Koen Bruyñeel. Dit schreef de jury van de prijs (zie verderop) over zijn vormgeving:

Nauw aansluitend bij de ‘look and feel’ van het magazine Ons Erfdeel bracht de Vlaams-Nederlandse culturele instelling deze boekpublicatie uit, met een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. (...)

De grafische cover getuigt van een origineel omspringen met belettering: het trucje met het woord ‘(on)verenigd’ is geslaagd, zeker door het contrast tussen de diepdruk van zwart en de hoogdruk van het rood, ook doorgetrokken op de rug en de achterzijde van de omslag.

De vormgever Koen Bruyñeel streefde in hoofdzaak een grote ‘zorgvuldigheid’ na, in alle details, zo zoemde het door de jurydebatten. Functionele leesbaarheid is hier voorrang gegeven. En wat valt daarover te mopperen? Ook de papierkeuze pakte de jury in: een crèmekleurig Lessebo Design Smooth 1.2 Ivory van 130 gram versus het ruige omslag van Basix Vilt Grain Feutre 250 gram  – stevig en met warm effect. Het mondt geruisloos uit in een stijlvol boek, waarin ook de foto’s van Michiel Hendryckx een welgemikte plaats kregen.

Bekijk het kaftontwerp hieronder in zijn volle glorie:

Het is zijn derde bekroonde ontwerp voor Ons Erfdeel vzw: in 2008 kreeg hij voor zijn ontwerp van Overeind in Babel de Plantin Moretusprijs in de categorie non-fictie, en in 2011 was Tikken tegen de maan volgens de Vlaamse Uitgevers Vereniging het Best Vormgegeven Boek van 2011 in de categorie jeugdboeken. Koen Bruyñeel heeft ook het ontwerp van het tijdschrift Ons Erfdeel gemaakt.

Ons Erfdeel vzw: aandacht voor vormgeving

De vormgeving van Ons Erfdeel vzw-boeken liep al vaker in de kijker: het ontwerp dat Luc De Meyer maakte voor de eerste druk van Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (dat Joke van Leeuwen in opdracht van Ons Erfdeel vzw schreef) won in 2005 ook een Plantin-Moretusprijs. En Pjotrs ontwerp van ons boek Grens / Frontière (afbeelding hieronder) stond in 2013 op de Vlaamse shortlist van de Best Vormgegeven Boeken - de prijs ging toen naar een ander boek van Pjotr.

 

De Best Verzorgde Boeken in Ons Erfdeel

Een aantal van deze boeken kwam of komt aan bod in Ons Erfdeel:

  • Georges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren. Ontwerp: Gert Dooreman, Stijn Dams / Productie: Wilco Printing & Binding / Uitgever: Polis. Besproken in Ons Erfdeel 1/2016.
  • Antoon Melissen – Jan Schoonhoven. Ontwerp: Joost Grootens, Dimitri Jeannottat, Silke Koeck / Productie: Marc Gijzen / NPN Drukkers, Boekbinderij Abbringh / Uitgever: nai010. Wordt besproken in Ons Erfdeel 2/2016
  • Ton den Boon, Ruud Hendrickx (samenst.) - Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Ontwerp: Joost Grootens, Slávka Pauliková, Dimitri Jeannottat, Hanae Shimizu / Productie: Mohn Media Mohndruck GmbH / Uitgever: Van Dale. Zie dit uitgebreide artikel over uit Ons Erfdeel 2/2015.
  • Philippe Van Cauteren, Martin Germann (hoofdred.) - Drawing. The Bottom Line. Ontwerp: Jurgen Persijn / Productie: Graphius   / Uitgever: Mercatorfonds. Zie dit blogbericht.
Best Verzorgde Boeken

De selectie van De Best Verzorgde Boeken 2015 is georganiseerd door de Stichting De Best Verzorgde Boeken (die al sinds 1926 aandacht vraagt voor de vormgeving van boeken), in samenwerking met de Vlaamse Uitgevers Vereniging (die tot enkele jaren terug een eigen Vlaamse selectie van mooiste boeken maakte).

Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 410 boeken in. De boeken zijn door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

Juryleden waren: Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Koen Brams (voormalig directeur Jan van Eyck Academie & voormalig hoofdredacteur De Witte Raaf) en Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk).

Hun selectie van 33 Nederlandse en 17 Vlaamse boeken kun je bekijken: www.bestverzorgdeboeken.nl.

De selectie is ook ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 7 maart worden de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of daar Nederlands-Vlaamse boeken bij zijn. Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed