‘Verdwaald in al onze talen’: Luc Devoldere houdt 30ste Pacificatielezing

Op zaterdag 9 november in Breda houdt Luc Devoldere, hoofdredacteur en afgevaardigd-bestuurder van Ons Erfdeel vzw, de 30ste Pacificatielezing, met als titel: “Verdwaald in al onze talen. Babel in de Lage Landen”.

De lezing vindt plaats in de Grote Kerk in Breda, op zaterdag 9 november, om 15:00 uur. De toegang is gratis, aanmelden kan via een e-mail naar registratie@pacificatielezingen.org.

Monkelend en mopperend, vloekend en strelend
Luc Devoldere heeft het over alle talen die ooit werden en nog altijd worden gesproken in de Lage Landen. En over alles wat daarbij komt kijken: standaardtaal versus Poldernederlands en Verkavelingsvlaams, Frans versus Nederlands in België, Nederlands versus Engels in de Lage Landen, en nog veel meer.

Hieronder vind je alvast een voorsmaakje uit de inleiding:

“Welke talen zijn ooit gesproken in onze contreien? Keltisch en/of Germaans? Latijn, Diets, Nederduits, Vlaams, Hollands en Belgisch? Nederlands. Dialecten, regiolecten en standaardtaal. Tussentaal. Wat zei Becanus over het Antwerps? Wat waren Erasmus’ laatste woorden? Welke taal sprak keizer Karel tegen zijn paarden en vrouwen? Of Willem van Oranje? Waarom betreurde Max Elskamp het dat hij geen Nederlands kende, al had hij wel over “flamand”? Waarom wilde Cyriel Buysse in het Frans schrijven? Wat vonden Kardinaal Mercier en Jules Destrée van het “flamand”? Natuurlijk moeten we het ook over het Frans hebben en het Engels. En Duits. Maar niet over Chinees. Wel over de vraag hoe we overeind blijven in dat Babel van ons. En laat ons te rade gaan bij de schrijvers die op wacht staan bij de taal, monkelend en mopperend, vloekend en strelend.”

Pacificatielezingen
De lezing is een initiatief van Pacificatielezingen vzw, die elk jaar lezingen organiseert om van gedachten te wisselen over het verleden en de toekomst van Vlaanderen en Nederland. Thema’s zijn politiek, muziek, economie, literatuur en pacificatie.

De vereniging beschouwt de Pacificatie van Gent in 1576 als een rijke culturele en maatschappelijke erfenis, en nodigt daarom jaarlijks bijzondere sprekers uit, die de geest van het verdrag uit 1576 vertalen naar de hedendaagse tijd.

De lezingen vinden plaats in een historische entourage: het ene jaar in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis en het andere jaar in de Grote Kerk in Breda.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed