Architect, docent en publicist Marc Dubois krijgt Ultima voor Architectuur

Architect, docent en publicist Marc Dubois krijgt Ultima voor Architectuur

Onderwijs, onderzoek en maatschappelijk dienstbetoon: dat zijn volgens Marc Dubois de pijlers van zijn carrière. De architect, docent en publicist krijgt de Ultima Architectuur voor zijn jarenlange inzet om architectuur bij een breed publiek bekend te maken. Al sinds de vroege jaren 1980 schrijft Marc Dubois onder meer stukken voor de publicaties van Ons Erfdeel vzw.

Foto © Stefaan Temmerman

Marc Dubois neemt al meer dan dertig jaar een unieke sleutelpositie in het Vlaamse architectuurlandschap in. In een periode van ‘woestenij’ op vlak van architectuurbeleid, nog vóór de functie van Vlaams Bouwmeester werd ingericht, was hij één van de stemmen die de internationalisering van de Vlaamse architectuur bepleitte en actief stimuleerde.

Zijn voortrekkersrol ligt mee aan de basis van het succes dat de Vlaamse architectuur vandaag kent: Dubois creëerde in de jaren 1990 mee de voedingsbodem waarop veel bekende bureaus van vandaag konden groeien en bloeien. Zo was hij onder veel meer curator voor de Architectuurbiënnale van Venetië in 1991.

Toegankelijkheid

Ook als lesgever aan Sint-Lucas inspireerde hij vele generaties. Via zijn talloze lezingen voor een breed publiek zette hij de Vlaamse architectuur en de aandacht voor kwaliteit in het bouwproces verder op de kaart. De kwaliteit van zijn teksten en blogs ligt voor de jury dan ook in de toegankelijkheid ervan.

Dubois leverde jarenlang bijdragen aan verschillende toonaangevende Europese vakbladen. Zo is Dubois sinds 1996 correspondent voor het prestigieuze Italiaanse magazine Casabella.

Hij schreef ook talloze stukken voor de diverse publicaties van Ons Erfdeel vzw. Zijn recentste artikel ging over de opmerkelijke architectuur van Vlaamse funeraria en stond in Septentrion 4/2018Hier vind je een overzicht van al zijn teksten.

Kritisch activisme

Dubois wordt ook geloofd ook om zijn kritisch activisme: hij stond en staat nog steeds op de barricades voor kwaliteitsvolle architectuur, esthetiek en de erkenning van het werk van de architect als creatief proces. Hij durft ook politiek te manoeuvreren en indien nodig tegen de schenen te schoppen als een bepaald project hem nauw aan het hart ligt. Tot op vandaag blijft hij die gebetenheid en gedrevenheid bezitten. De laatste jaren uit zich dit in zijn acties om archieven veilig te stellen.

De voorbije decennia organiseerde of cureerde Dubois tal van exposities. In de zomer van 2019 is hij curator van een nieuwe expo met als thema de wederopbouw van Oostende, van 1945 tot 1958.

Nog in 2019 verschijnt van Dubois een nieuwe monografie over Gaston Eysselinck, die onder meer De Grote Post in Oostende ontwierp en die volgens Dubois een van de interessantste modernistische architecten is. 

Bekijk hieronder een interview met Dubois.

 

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed