Bâtard Festival doet na Brussel ook Amsterdam aan

Na een driedaagse in de Brusselse Beursschouwburg vorige week (3-4-5 december) maakt het kunstenfestival Bâtard vanaf vandaag tot overmorgen (9-10-11 december) de oversteek naar Amsterdam.

Bâtard is al twaalf jaar lang een “een presentatieplatform voor beginnende kunstenaars uit Nederland en België”, maar is dit jaar voor het eerst ook fysiek aanwezig in Nederland. Dat is opmerkelijk, want eerder dit jaar zag het ernaar dat Bâtard niet eens zou kunnen plaatsvinden: de jaarlijkse projectsubsidie bleek geschrapt.

Uiteindelijk zijn er toch middelen gevonden voor deze twaalfde editie, die tegelijk kromp (het festival vond niet langer plaats in de hele Beursschouwburg, maar alleen in de theaterzaal) én uitbreidde: naar het Veem Huis voor performance in Amsterdam.

Deze eerste gezamenlijke editie van Bâtard presenteert zichzelf, onder het motto Closing the Space Between Us, als “één festival in twee steden, dat in beide steden in één ruimte plaatsvindt”. Uit het persbericht:

We openen ons huis als fort in tijden van onrust, als een protestbezetting, als een veilige ruimte voor gewaagde ideeën. (…) Één ruimte waar de ruimte tussen ons gesloten wordt. Een ruimte waaraan de afgelopen weken alleen maar meer nood lijkt te zijn. (...) De avonden van Bâtard Festival staan in het teken van het overbruggen van afstanden en de hybridisatie van verwachtingen en ervaringen, van presentatie en reflectie.

In Amsterdam vinden vanavond, morgen en overmorgen performances en opvoeringen van deze artiesten plaats: Clément Layes, Critical Practice Group, Daniel Blanga-Gubbay, Dittrich Frydetzki | Dreit | Flegel | Froelicher | Grief | Melzer | Worpenberg, Hana Miletic, Hamza Halloubi, Jaha Koo, Louis Vanhaverbeke & Oneka von Schrader, Nathan Fain & Maria Rößler, Scripted Reality.

Het gedetailleerde programma staat hier.

Deze artikels interesseren je wellicht ook:

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed