Bernard Dewulf wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2013

De Vlaamse dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gekregen voor zijn stuk Een lolita, volgens de jury een tekst “die verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt”. Deze prijs, goed voor 10.000 euro, bekroont de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen.

Dewulf haalde het van de twee andere genomineerden, Eric de Vroedt (mightysociety10) en het duo Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte (Somedaymyprincewill.com).

Dewulfs Een lolita gaat over een twaalfjarig meisje dat een seksuele relatie krijgt met een oudere man. Lolita is in deze toneeltekst niet alleen het jonge meisje zelf, maar ook de vrouw op latere leeftijd, die terugdenkt aan toen, en naar haar eigen dochter kijkt. De jury koos de tekst uit ruim 45 inzendingen. “Bernard Dewulf weet een geheel nieuwe lezing te geven van het overbekende (oer)thema en -verhaal. Hij doet dit zonder open deuren in te trappen, integendeel, er worden zelfs deuren gevonden naar ruimtes waarvan niemand wist dat ze bestonden”, vindt de jury.

Poëzie, columns en beschouwingen over kunst
Bernard Dewulf is in 1960 geboren in Brussel en studeerde Germaanse filologie. Hij publiceerde in 1987 de collectieve dichtbundel Twist met ons (met Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Erik Spinoy, zie Ons Erfdeel-recensie hier). Later volgden Waar de egel gaat (1995, zie recensie) en Blauwziek (2006, recensie), en drie bundels met beschouwingen over kunst, Bijlichtingen (2001, recensie), Naderingen (2007, recensie) en Verstrooiingen (2012).
Hij werkte als redacteur voor het Nieuw Wereldtijdschrift en als journalist en columnist voor De Morgen. Zijn columns zijn gebundeld in Loerhoek (2006). Hij is sinds 2010 als dramaturg verbonden aan NTGent en schrijft een column in De Standaard Weekblad. Hij is stadsdichter van Antwerpen in 2012-2013. Zijn boek Kleine dagen is in 2010 bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Dewulf in ‘Ons Erfdeel’
In het begin deze maand verschenen nummer van Ons Erfdeel staat een heel mooie beschouwing van Bernard Dewulf over het werk van Jan De Maesschalck. Hier vind je een korte samenvatting en kun je het artikel aan kopen.

Ook eerder schreef Dewulf voor Ons Erfdeel. Hieronder vind je een overzicht. Alle artikelen zijn online te lezen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed