Biografe Annette Portegies en acteur Josse De Pauw eren Maurice Gilliams in het Huis van Herman Teirlinck

Biografe Annette Portegies en acteur Josse De Pauw eren Maurice Gilliams in het Huis van Herman Teirlinck

Sinds het in de zomer van 2017 werd gered, biedt het voormalige woonhuis van schrijver Herman Teirlinck een boeiend cultureel programma aan. Vanavond leest Josse De Pauw voor uit het werk van Teirlinck-tijdgenoot Maurice Gilliams, biografe Annette Portegies wijdt de luisteraar in Gilliams’ oeuvre in.

 

Annette Portegies werkt aan een biografie van de Vlaamse dichter en prozaïst Maurice Gilliams (1900-1982). Zijn oeuvre is doordrongen van sensitiviteit, vergankelijkheidsbesef, existentiële eenzaamheid en onvervulde liefde. Hij brak door met zijn autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Van zijn getroubleerde leven getuigt vooral het postuum verschenen Gregoria of een huwelijk op Elseneur.

De voorbije maanden nam Portegies, die uitgever is bij Querido in Amsterdam, een sabbatical om in het Antwerpse Letterenhuis verder te schrijven aan Gilliams’ levensverhaal. Ze las in Antwerpen elke snipper die Gilliams ooit aan het papier toevertrouwde. Vanavond in het Huis van Herman Teirlinck, in het Vlaams-Brabantse Beersel, geeft ze alvast een inkijkje in haar Gilliams-biografie.

Daarna neemt auteur, acteur en regisseur Josse De Pauw het woord. Hij leest een persoonlijke selectie voor uit het werk van Gilliams.

 

Praktische info:
Zondag 16 december 2018 om 17u in het Huis van Herman Teirlinck, Uwenberg 14, 1650 Beersel.
Tickets: ter plaatse te koop, € 15
Programma:
17 uur: Annette Portegies over de wereld van Maurice Gilliams
Pauze
18 uur: Josse De Pauw brengt een eigen selectie uit het werk
19 uur: slot

 

Herman Teirlinck aan zijn voordeur © Huis van Herman Teirlinck vzw

Gilliams en Teirlinck in Ons Erfdeel

De voorbije jaren is er veel aandacht geweest in Ons Erfdeel voor Herman Teirlinck en Maurice Gilliams. Beiden figureerden in onze reeks Schrijvers die nog maar namen lijken, waarin jonge scribenten auteurs van een oudere generatie herlezen.

Bart Van der Straeten las bij Teirlinck een oeuvre dat op verschillende manieren één groot onderliggend thema lijkt uit te beelden (tekst hier, €). En Sebastiaan Kort trof in het werk van Gilliams “prachtige zinnen” aan en oordeelde dat diens oeuvre getuigt van “stilistisch vernuft”. Maar daar stond tegenover dat er volgens hem “geen tandjes” en “geen weerhaakjes aan zijn woorden” zitten (tekst hier, €).

Van Herman Teirlinck is in het jongste Ons Erfdeel-nummer de biografie besproken (hier, €), en Maurice Gilliams dook vorig jaar op in het Autbiografisch Letterkundig Lexicon van Ludo Simons (hier, €).

En in 2000, toen de honderdste geboortedag van Gilliams gevierd werd, vroeg Annette Portegies aandacht voor de briefwisseling tussen de auteur en zijn verpleegster en latere vrouw Maria de Raeymaekers, die als een moeder voor hem zorgde.

Volgens Portegies vormen de brieven, ook die van Maria, niet alleen een intiem dubbelportret van twee boeiende mensen in tijden van oorlog en erna, maar geven ze ook een verrassend beeld van het literaire leven in Nederland en Vlaanderen. Portegies’ tekst vind je hier.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed