De Nederlandse Biografieprijs is voor Onno Blom, die het leven van Jan Wolkers beschreef

De Nederlandse Biografieprijs is voor Onno Blom, die het leven van Jan Wolkers beschreef

We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.

Mooie woorden van de jury van de Nederlandse Biografieprijs, die naar Onno Blom gaat. Hij schreef met Het litteken van de dood (De Bezige Bij) het levensverhaal van Jan Wolkers neer.

Aleid Truijens, die de Wolkers-biografie in Ons Erfdeel besprak, was heel wat kritischer voor Blom:

Niet iedere biograaf hoeft zijn onderwerp te plaatsen in het tijdsgewricht, of in een kunstenaarstroming. Maar Blom waagt zich niet aan enige beschouwing of duiding en dat is toch een gemis. Jan  Wolkers lijkt in dit boek wel een geheel autonoom verschijnsel, een unieke kunstenaar die zichzelf en zijn oeuvre los van iedere context heeft ontwikkeld. 

Lees hier haar volledige recensie.

Er dongen meer dan 170 (!) boeken mee naar de Nederlandse Biografieprijs. Onno Bloms Het litteken van de dood haalde het uiteindelijk van deze vier andere titels op de shortlist, die allemaal zijn besproken in Ons Erfdeel:

• Angela Dekker en Jessica Voeten, Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Atlas Contact)
• Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep (Balans)
• Eva Rovers, Het verzameld leven van Boudewijn Büch (Bert Bakker)
• Jolande Withuis, Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)

De vorige winnaar van de biografieprijs, die toen nog de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs heette, was Elisabeth Leijnse. Haar dubbelbiografie Cécile en Elsa, strijdbare freules won het pleit in 2016.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed