De Poëzieweek bij Ons Erfdeel: ‘Recruten 1914’ van Charles Ducal

Officieel begint de Poëzieweek pas overmorgen - donderdag 28 januari is Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland - maar officieus start ze vanavond al met de uitreiking van de Herman de Coninckprijs (beste Vlaamse dichtbundel en beste Vlaamse debuutbundel van het voorbije jaar). Een dag later weten we wie de VSB Poëzieprijs wint voor de beste Nederlandstalige bundel van 2015.

Ook Ons Erfdeel zet vanaf vandaag de poëzie centraal: tot en met 3 februari (de slotdag van de Poëzieweek) plaatsen we elke dag (behalve in het weekend) een gedicht op onze blog.

De zeven gedichten komen uit Un grand cru, een bloemlezing van hedendaagse Nederlandstalige poëzie die in 2015 is uitgegeven door Ons Erfdeel vzw. Dit 112 pagina’s tellende boek bevat een keuze van vijftig gedichten uit de Derniers crus die Jozef Deleu, stichter van Ons Erfdeel vzw en hoofdredacteur van 1972 tot 2002, sinds 2001 heeft samengesteld voor Septentrion, het Franstalige zustertijdschrift van Ons Erfdeel. Alle gedichten zijn dan ook opgenomen in het Nederlands en Frans.

Ook hier op de blog worden de gedichten telkens in twee talen gedeeld, plus een overzicht van de artikelen die in Ons Erfdeel zijn verschenen over de geselecteerde dichter.

Septentrion doet overigens hetzelfde op zijn blog. Daar zijn intussen al twee gedichten verschenen, ‘Over het verlangen naar een sigaret’ van Rutger Kopland en ‘Recruten 1914’ van Charles Ducal.

Ook hier bij Ons Erfdeel beginnen we met dat gedicht van de afscheidnemend Belgisch Dichter des Vaderlands, waarin hij reflecteert over de Eerste Wereldoorlog. Je kunt het hieronder lezen.

Morgen, 27 januari, vindt in het internationaal literatuurhuis PassaPorta overigens een tweetalige poëzieavond plaats waarop Charles Ducal, de eerste nationale dichter van België sinds Émile Verhaeren, zal worden uitgewuifd en waarin zijn opvolgster Laurence Vielle zal worden gepresenteerd.  Er zal ook veel aandacht uitgaan naar nieuwe Franse en Nederlandse vertalingen van hedendaagse Belgische poëzie. 

Charles Ducal in Ons Erfdeel

Tot slot van dit bericht vind je hieronder een overzicht van de Ons Erfdeel-artikelen over het werk van Charles Ducal. Alle teksten zijn online te lezen.

Weg van de bodem, weg van het bloed. “De buitendeur” van Charles Ducal (Anneleen De Coux) 2014, nr. 3
Het onzegbare aftasten. Het verzamelde werk van Charles Ducal (Anne Marie Musschoot) 2012, nr. 4
Lezen wat er staat. Drie Gedichtendagessays (Laurens Ham) 2010, nr 1
Zacht van vlees, sterk van taal (Ad Zuiderent) 2006, nr 4
Het ijskoude gif van de ogen. De poëzie van Charles Ducal (Koen Vergeer) 1999, nr 2
Narcissus en zijn moeder. Nieuwe gedichten van Charles Ducal (Anne Marie Musschoot) 1994, nr 4
Wie niet weg is is gezien (Hugo Brems) 1990, nr 2
Een nieuwe dichtersgeneratie (Anne Marie Musschoot) 1988, nr 2
Vingers om het mes. Het debuut van Charles Ducal (Hugo Brems) 1988, nr 1

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed