De Poëzieweek bij Ons Erfdeel (5): ‘Ver heen’ van Anneke Brassinga

“Omgekeerde, uitgeklede en opnieuw uitgedoste taal”, dat lees je vandaag in de vijfde aflevering van de Poëzieweek-special op onze blog.

Met die woorden omschreef de jury van de P.C. Hooft-prijs de poëzie van Anneke Brassinga.

Van haar is in onze poëziebloemlezing Un grand cru het gedicht ‘Ver heen’ opgenomen. Lees het hieronder:

‘Ver heen’ komt uit Brassinga’s bundel Ontij (2010). Die is in Ons Erfdeel besproken door Patrick Peeters. “De inherente spanning tussen traditie en eigentijdsheid houdt Brassinga’s verzen levend en ver van het anachronisme”, schreef hij. Lees hier de volledige recensie.

Sindsdien publiceerde Brassinga nog de bundel Het wederkerige (2015), waarover Roel Weerheijm in Ons Erfdeel opmerkte: “Niets is gratuit in het oeuvre van Anneke Brassinga.” Lees hier de tekst.

In 2015 ontving Brassinga de P.C. Hooft-prijs, waarvan we hierboven al het juryrapport aanhaalden. Op deze blog hebben we toen alle Ons Erfdeel-artikelen over Brassinga bijeengebracht en online beschikbaar gemaakt. Dat overzicht vind je hier.

Brassinga is ook essayiste. Haar recentste bundel met beschouwingen heet Grondstoffen, en verscheen bij De Bezige Bij in 2015. Datzelfde jaar kwam ook Wachtwoorden uit, haar verzamelde en herziene gedichten uit de periode 1987 tot 2015.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed