De Poëzieweek bij Ons Erfdeel (6): ‘Kennismaking’ van Leonard Nolens

Mogen we ons wat liefdesverzen permitteren op de voorlaatste dag van de Poëzieweek-special op onze blog?

Nu ja, met Leonard Nolens is het natuurlijk zelden ronduit romantisch, zoals blijkt uit ‘Kennismaking’, het gedicht dat is opgenomen in onze bloemlezing Un grand cru en dat je hieronder kunt lezen.

‘Kennismaking’ komt uit de bundel Een fractie van een kus (2007), waarover Ad Zuiderent in Ons Erfdeel dit schreef:

Zijn grootheid als liefdesdichter blijkt juist hieruit dat hij erin slaagt het ene gedicht van dicht op de huid te schrijven en in het andere op afstand te reflecteren op het verschijnsel liefde.

Lees hier de volledige recensie.

Van Nolens wordt wel eens gezegd dat hij onze grootste, nog levende dichter is. Hij is in ieder geval al gelauwerd met de hoogste literaire bekroning in ons taalgebied, de Prijs der Nederlandse Letteren. Toen hij die in 2012 mocht ontvangen, hebben we op deze blog alle artikelen over Nolens uit het Ons Erfdeel-archief online beschikbaar gemaakt. Dat overzicht staat hier.

Sindsdien heeft Nolens één nieuwe bundel gepubliceerd, Opzichtige stilte (Querido, 2014). Die is in Ons Erfdeel besproken door Ad Zuiderent. “Nolens is na de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren bepaald niet op zijn lauweren gaan rusten. Integendeel. Met Opzichtige stilte heeft hij opnieuw blijk gegeven van zijn meesterschap in existentieel bodemonderzoek”, schreef Ad Zuiderent over deze bundel. Lees hier de volledige recensie.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed