Deze kunstenaars en organisaties kregen een Ultima (Vlaamse Cultuurprijs)

Deze kunstenaars en organisaties kregen een Ultima (Vlaamse Cultuurprijs)

In de Brusselse AB zijn gisteravond de Ultimas – de Vlaamse Cultuurprijzen – uitgereikt. In dit bericht vind je een overzicht van alle laureaten.

Foto bovenaan © Jasper Jacobs, overige beelden © Stefaan Temmerman

 

Algemene Culturele Verdienste: Jan Decorte en Sigrid Vinks

Samen hebben zij het pad geëffend voor een nieuwe vorm van theatrale vertelling en talloze podiumkunstenaars geïnspireerd.

Lees hier ons portret van dit duo.

 

Film: Lukas Dhont voor de film ‘Girl’

Zijn veelzijdigheid, koppigheid, doorzettingsvermogen, lef en durf geven blijk van een verfrissende open mind waar we nog veel meer van willen zien.

Lees hier onze bespreking van Girl.

Circus: Danny Ronaldo

Poëzie ontstaat wanneer je lacht met wat je kort daarvoor buiten de tent nog pijn deed.

Lees hier een uitgebreider stuk over Circus (Ronaldo).

Architectuur: Marc Dubois

De jury looft Marc Dubois om zijn kritisch activisme: hij stond en staat nog steeds op de barricades voor kwaliteitsvolle architectuur, esthetiek en de erkenning van het werk van de architect als creatief proces. Hij durft ook politiek te manoeuvreren en indien nodig tegen de schenen te schoppen als een bepaald project hem nauw aan het hart ligt.

Lees hier ons portret van Marc Dubois en de stukken die hij voor de publicaties van Ons Erfdeel vzw schreef.

Letteren: Peter Verhelst
‘Voor het vergeten’ is een oogstrelend rouwboek, een caleidoscopische roman die wisselt tussen droevig proza, bevreemdende poëzie en soms hermetische essays over hedendaagse kunst - blijkbaar kan alleen schoonheid troost bieden in het aanzien van de dood.
Lees hier onze bespreking van Voor het vergeten.
 
BILL award: Hind Eljadid

Hind Eljadids geëngageerde slam poetry leverde haar een nominatie - en uiteindelijk de beslissende stem van het publiek - op voor de BILL Award 2018.

Podiumkunsten: Detheatermaker

Dat de werking van d e t h e a t e r m a k e r bloeit, komt vooral door de gedreven en onophoudelijke inzet van Elsemieke Scholte. Ze heeft van haar organisatie een gewaardeerde speler gemaakt met voelsprieten overal daar waar zich nieuwe talenten aandienen. Scholte’s alomtegenwoordige aanwezigheid en onvermoeibare betrokkenheid zorgen ervoor dat ze de vinger aan de pols heeft, en dat ze van het begin tot het einde van een proces klaarstaat voor de makers die ze steunt.

Amateurkunsten: The Ostend Street Orkestra

TOSO, het bewijs dat muziek een beweging is van menselijk verzet.

Sociaal Cultureel Volwassenenwerk: bxlrefugees

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen (BXLREFUGEES) neemt stevig standpunt in en wijst er het beleid op dat wat het Burgerplatform doet in feite een opdracht is voor de overheid. Ze wijst haar op haar verplichtingen ten aanzien van vluchtelingen op basis van Europese en internationale wetgeving.

CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP: BOKRIJK/BKRK

Ondernemen vraagt durf en toekomstgericht inzicht. Bokrijk is via BKRK op een unieke ondernemende manier future proof gemaakt voor de komende generaties.

IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED: REVEIL

Het is indrukwekkend om te zien hoe Reveil een snaar weet te raken bij brede lagen van de bevolking, en niet in het minst bij jongeren die op zoek zijn naar meer eigentijdse rituelen, ook rond rouw en het herdenken van dierbare overledenen.

BEELDENDE KUNST: OTOBONG NKANGA

Otobong Nkanga zoekt op indringende, tastbare wijze naar de onderlinge verbanden tussen omgeving, architectuur en geschiedenis. Ze weet politieke onderwerpen op te nemen in poëtische combinaties van autobiografische en collectieve verhalen, herinneringen en concepten.

MUZIEK: TAMINO

Tamino is een nieuwe jonge stem in de Vlaamse muziekwereld, maar dat maakt hem geen beginner.

Lees hier (Engelstalig) ons portret van drie hemelbestormers van de belpop, onder wie Tamino.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed