Dichter Mustafa Stitou ontvangt A. Roland Holstprijs – lees de Ons Erfdeel-stukken

Dichter Mustafa Stitou ontvangt A. Roland Holstprijs – lees de Ons Erfdeel-stukken

Dichter Mustafa Stitou (1974) ontvangt morgen, zaterdag 26 mei, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie van het A. Roland Holst Fonds.

“Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan. Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie”, schrijft de jury (voorzitter Peter Swanborn, Janita Monna en Menno Wigman).

Stitou werd geboren in Tétouan (Marokko) en groeide op in Lelystad. Hij woont en werkt in Amsterdam, waar hij zijn studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam cum laude voltooide.

Stitou geeft les als poëziedocent op middelbare scholen en basisscholen en doceert poëzie op schrijfopleidingen. Hij schreef ook voor toneel en was in 2009 een jaar stadsdichter van Amsterdam.

Stitou in Ons Erfdeel

In 1994 debuteerde hij met de dichtbundel Mijn vormen. Vier jaar later verscheen Mijn gedichten .Yves T’Sjoen besprak beide bundels in Ons Erfdeel en gewaagde toen van “een ontluikend dichterschap dat hoge verwachtingen schept.” Lees zijn volledige stuk hier.

In zijn derde bundel Varkensroze ansichten (2004) probeert de dichter zijn positie te bepalen in een veranderende werkelijkheid. Tom van Deel schreef daarover in Ons Erfdeel: “Met Varkensroze ansichten is Mustafa Stitou helemaal beland bij zijn eigen toon en heeft zijn poëzie niets geforceerds meer.” Lees hier de volledige bespreking.

Zijn laatste bundel Tempel kwam uit in 2013. Jeroen Dera besprak die in Ons Erfdeel: “Tempel is een bundel om bij neer te knielen – het maakt niet uit in welke richting.” De volledige recensie staat hier.

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed