Dichters van Vrijdag toeren door Vlaanderen en Nederland

Wat hebben Sylvie Marie, Hedwig Selles, Maarten Goethals, Max Temmerman, Bart Van der Straeten en Mustafa Kör met elkaar gemeen?

Het zijn allen dichters, ze publiceren alle zes bij de Vlaamse Uitgeverij Vrijdag én ze gaan vanaf morgen, 16 oktober, gezamenlijk op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Vlaanderen en Nederland.

In hun woorden:

Wij zijn geen nieuwe school en delen niet noodzakelijk dezelfde opvattingen. Maar wat wij wél delen, is onze thuis: Uitgeverij Vrijdag. Daarom willen wij samen voor het voetlicht treden: om te laten zien dat er in Vlaanderen nog literaire uitgevers bestaan die ook durven te investeren in poëzie. In jonge, kwaliteitsvolle poëzie. Want ook dat hebben we gemeen: we zijn er niet alleen van overtuigd dat er in Vlaanderen veel poëtisch talent is, maar ook dat er een markt is voor poëzie. Nog altijd. En dat zal zo blijven. Want er is behoefte aan zin. En kwaliteit drijft boven.

De eerste halte van de toer (die tot in februari 2016 loopt) is het Gentse Poëziecentrum. Nadien passeren Sylvie Marie, Maarten Goethals, Max Temmerman, Bart Van der Straeten en Mustafa Kör in wisselende constellaties in Brugge, Sint-Niklaas, Tielt-Winge, Kortrijk, Brussel, Mechelen, Antwerpen, Zottegem, Genk, Leuven, Vilvoorde, Ieper en Tielt.

Het sluitstuk vindt plaats op 24 februari 2016 in De Brakke Grond (met steun van deBuren). Daar in Amsterdam zal ook Hedwig Selles, de recentse poëzie-aanwinst van Uitgeverij Vrijdag, zich bij de overige vijf dichters voegen. Die nodigen ook elk een Nederlandse collega uit, wat van deze avond in Amsterdam een heus Vlaams-Nederlands poëzie-evenement maakt. Het gaat om: Vrouwkje Tuinman, Mark Boog, Bernard Wesseling, Thomas Möhlmann en Lieke Marsman.

Naast deze dichters zal ook “poëtisch tekenaar” Randall Casaer (zie illustratie bovenaan) aanwezig zijn op deze avonden. Hij tekent live een graphic poem.

Wie meer wil weten over de Dichters van Vrijdag kan terecht op hun gezamenlijke Facebook-pagina, of in een gratis krantje dat wordt verspreid en dat ook hier online in te kijken is.

Daarin worden de dichters uitgebreid gepresenteerd en geïnterviewd. Een korte greep:

 

Sylvie Marie
Sylvie Marie is een prille dertiger uit Tielt, maar woont al jaren in Gent. Ze schrijft verhalen en gedichten en staat regelmatig op een podium om haar teksten tot leven te wekken. Wekelijks geeft ze schrijfles aan de academie van Tielt en Ieper. Haar boeken hebben titels als Zonder, Toen je me ten huwelijk vroeg, Altijd een raam en Speler X. In haar huis lopen nog een hond, een stadsdichter en een peuter rond.

Sylvie Marie in Ons Erfdeel.

 

Maarten Goethals
Maarten Goethals (1985) groeide op in Brugge, studeerde filosofie in Leuven en woont en werkt in Brussel. Voor de krant De Standaard volgde hij als politiek redacteur het leven in en rond de Wetstraat, sinds kort werkt hij op de binnenlandpagina’s. Met Hees, zijn dichtbundel die vorig jaar in november verscheen, debuteerde hij in de poëzie. "Goethals speelt een gewiekst spel met een overvloed aan alliteraties en assonanties. Zijn taal herinnert her en der aan Paul Snoek", aldus Luuk Gruwez.

 

Max Temmerman
Van Max Temmerman verschenen eerder bij Vrijdag de bundels Vaderland (2011) en Bijna een Amerika (2013). Die laatste werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs 2014, de Jo Peeters Poëzieprijs 2014 en de JC Bloemprijs 2015. Zopas stelde hij zijn derde bundel voor: Zondag acht dagen. De achterflap meldt: "Zo universeel Temmermans onderwerpen, zo kenmerkend borstelt de dichter het leven hier en nu met trefzekere penseelstreken."

Temmermans drie bundels zullen in een volgend Ons Erfdeel-nummer worden besproken.

 

Bart Van der Straeten
Bart Van der Straeten werd in 1979 geboren in Gent, de stad waar hij nog altijd woont en werkt. Hij kreeg de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2014 voor zijn debuutbundel onbalans, die eerder dat jaar verscheen bij Vrijdag. Hij werkt aan de Universiteit Gent, is redacteur van Ons Erfdeel en schrijft gedichten, reportages en kritieken. Hij waardeert het zeer als u zijn Facebookpagina liket.

Ons Erfdeel-recensie van onbalans

Bart Van der Straeten in Ons Erfdeel.

 

Mustafa Kör

Schrijver en dichter Mustafa Kör (1976) is een buitenbeen vol contradicties: mijmeraar, selfmade man, passant.
Na zijn paraplegie ten gevolge van een auto-ongeval ontdekte hij de literatuur. “Vlaanderens eerste allochtone schrijver met klasse”, schreef het weekblad Humo. Kör won de El-Hizjra Literatuurprijs (NL), De Groene Waterman Publieksprijs en was stadsdichter van Genk. Voor COALFACE coachte hij in 2010 studenten op weg naar Oekraïne in het copywriten. Op verzoek van De Standaard maakte hij een tocht dwars door Vlaanderen, die vorm kreeg in een reportagereeks over toegankelijkheid. Bedenkingen uit die reeks haalden het Vlaams Parlement. Kör is columnist bij MO* magazine.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed