Ellen Deckwitz prijst ‘Het oog van de dichter’ in De Morgen: ‘een overdonderende ervaring’

Ellen Deckwitz prijst ‘Het oog van de dichter’ in De Morgen: ‘een overdonderende ervaring’

In ‘Dichter bij Ellen’, haar wekelijkse rubriek in de krant De Morgen, doet Ellen Deckwitz “haar ding met poëzie en proza.

Deze week was ze vol lof over het “geweldige” boek Het oog van de dichter, uitgegeven door Ons Erfdeel vzw, waarin Anton Korteweg vijfentwintig schilderijgedichten belicht.

In Deckwitz’ woorden:

(…) Omdat Korteweg gedurende zijn leven meer heeft gelezen dan God kan schrijven, is het een heerlijk labyrint vol literaire correlaties, geheime deuren achter boekenkasten en wenteltrappen geworden.

(…) Kortewegs kennis van poëtische en culturele codes, van literatuur- en kunstgeschiedenis maken van ‘Het oog van de dichter’ een overdonderende ervaring, vol wetenswaardigheden, humoristische terzijdes en sprankelende analyses.

En dat heeft iets prachtigs en tragisch. Wat moet het eenzaam zijn om zo veel te weten. Wat moet het soms eenzaam zijn, om Anton Korteweg te zijn. Maar anderzijds: wat een feest als je de kilometers die je door de wereldliteratuur maakte, op zo’n weergaloze manier kunt opschrijven als Korteweg deed.

Eenzaamheid is nog nooit zo glorieus geweest: zowel voor de schrijver, als voor de lezer.

Lees Deckwitz volledige stuk hier.

Benieuwd naar Het oog van de dichter? Hier kun je het op papier kopen, hier als e-boek.

Nog niet overtuigd? Laat je dan overhalen door de andere lovende kritieken hier verzameld (naar beneden scrollen).

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed