Els Moors wordt Belgische Dichter des Vaderlands

Els Moors wordt Belgische Dichter des Vaderlands

Vanaf Gedichtendag 2018 wordt Els Moors de nieuwe Dichter des Vaderlands van België. Eerder dit jaar werd ook in Nederland de nieuwe Dichter des Vaderlands voorgesteld. Tot Gedichtendag 2019 zal Ester Naomi Perquin ambassadrice van de poëzie in Nederland zijn. 

Sinds 2014 wordt in België, naar Nederlands voorbeeld, om de twee jaar een dichter aangesteld die de opdracht krijgt per jaar minstens zes gedichten over ons land te schrijven. Charles Ducal kreeg als eerste de eretitel, de huidige Dichter des Vaderlands is de Franstalige schrijfster en actrice Laurence Vielle. Op 21 maart was het Wereldpoëziedag en voor die gelegenheid schreef Vielle 'Poëtisch asiel', een oproep om in een tijd waarin veel grenzen dichtgaan via poëzie de deuren open te gooien: “we vervangen het woord grens/ door welkomslinie”.

Dubbel project

De eretitel ‘Dichter des Vaderlands’ is een literair initiatief van verschillende organisaties in België: Poëziecentrum (Gent), la Maison de la Poésie (Namur), VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Literatuurhuis Passa Porta (Brussel). Het literair project wil enerzijds bruggen bouwen tussen de drie taalgemeenschappen in België – alle gedichten verschijnen steeds in de drie landstalen – en anderzijds onderzoeken hoe poëzie in de maatschappij kan functioneren.

Dat engagement heeft Vielle goed begrepen: tijdens haar termijn schreef ze gedichten die aandacht vragen voor onder andere vluchtelingen, daklozen en de opwarming van de aarde. De dag voor de aanslagen in Brussel schreef ze het gedicht 'Veiligheid' waarin ze de politiek hekelt die tanks koopt om haar burgers veilig te houden terwijl mensen op straat sterven van de kou: “moeder vader het hele gezin/ zit bang voor de teevee/ blijft thuis/ in die veiligheid”.

Eigenzinnig blaffen

Vanaf 25 januari 2018 zal dus Els Moors de poëtische fakkel overnemen. Haar debuutbundel Er hangt een hoge lucht boven ons uit 2006, gerecenseerd in Ons Erfdeel 2008/4, werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut.

Over haar dichtbundel Liederen van een kapseizend paard (2013) verscheen in Ons Erfdeel 2014/3 een recensie waarin Jeroen Dera haar impliciete kritiek op eenzijdige berichtgeving in de media wel wist te appreciëren: “Het is (...) goed dat er bundels zijn als Liederen van een kapseizend paard, die de weerbarstigheid van taal en wereld als uitgangspunt nemen en aandacht vragen voor een 'eigenzinnig blaffen'”. Voor die bundel werd Els Moors beloond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

Nederland

Op Gedichtendag van dit jaar werd in Nederland ook de nieuwe Dichter des Vaderlands voorgesteld. Tot Gedichtendag 2019 zal Ester Naomi Perquin ambassadrice van de poëzie in Nederland zijn.

In Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe verzamelde Perquin haar drie eerste dichtbundels. In Ons Erfdeel 2016/3 leest u een recensie over die verzamelbundel. Haar vierde bundel Meervoudig afwezig verscheen in januari van dit jaar.

Hieronder kunt u haar acceptance speech lezen die zij uitsprak toen zij de functie overnam van haar voorganger Anne Vegter. 

 

 

Foto Els Moors: © Gelya Bogatischcheva

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed