Ethicus en rechtsfilosoof Koen Raes overleden

 

Koen Raes (°1954, Gent) is gisterochtend overleden in een ziekenhuis in zijn thuisstad. Hij was al een tijdlang ziek.

Raes was rechtsfilosoof en ethicus. In die eerste hoedanigheid publiceerde hij voornamelijk in academische tijdschriften, in die tweede hoedanigheid schreef hij ook voor de grotere media, zoals kranten en tijdschriften, over een breed arsenaal aan thema’s: liefde, verkeersagressie, euthanasie, zingeving bij jongeren… 

Yves Desmet noemt Raes in zijn in memoriam-artikel in De Morgen dan ook een “ethicus van het alledaagse leven”. In die krant schrijft naast Desmet schrijft ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck een adieu aan Raes, die hij een “progressief intellectueel” noemt en een academicus die “geëngageerd bezig moest kunnen zijn in de samenleving”.

Publicist

Dat engagement blijkt ook uit Raes’ curriculum als publicist. Toen hij al aan de Gentse universiteit werkte, was hij een van de oprichters van het studentenblad Schamper. Later werd hij hoofdredacteur van de tijdschriften Samenleving en Politiek en Ethiek en Maatschappij. 

Ook in Ons Erfdeel zijn enkele gewaardeerde bijdragen van Raes verschenen. Bij de Gentse Universiteitsbibliotheek vind je een overzicht van zijn academische publicaties.

Links engagement

Raes was, als kind van mei ’68, ooit lid van de Kommunistische Partij, maar evolueerde later in de richting van de sociaaldemocratie. Hij was ook een tijdlang gemeenteraadslid voor de Vlaamse socialisten in Gent. Zijn linkse gedachtegoed is altijd gebleven, maar hij is daarin nooit verstard. Zo gaf Raes toe dat het communisme had gefaald en dat het kapitalisme toch ook voordelen had.

Een en ander staat te lezen in De Standaard, waar collega-filosofen Etienne Vermeersch en Peter De Graeve terugblikken op hun ervaringen met Koen Raes.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed