Expositie Judith Leyster, de eerste vrouwelijke meesterschilder

Zaterdag a.s. begint, ter ere van haar 400ste geboortedag, in het Frans Hals Museum in Haarlem een tentoonstelling van het werk van Judith Leyster (1609-1660). Zij werd vermoedelijk als eerste vrouw in de Westerse wereld in 1633 uitgeroepen tot "meesterschilder". Dat gaf haar het recht een eigen werkplaats te openen en leerlingen aan te nemen.

Kenmerkend voor haar schilderwerk is dat zij de concurrentie aanging met Frans Hals door haar keuze voor portretten, een drinkende komediant en spelende kinderen. Geïnspireerd door Rembrandt experimenteerde zij bovendien met lichteffecten.

Klein oeuvre Omdat ze na haar huwelijk met de Haarlemse kunstschilder Jan Miense Molenaer in 1636 kennelijk niet meer schilderde, is haar oeuvre vrij klein gebleven. Aan haar worden 48 werken toegeschreven, waarvan er twaalf onvindbaar zijn; van zeven schilderijen is het onzeker of ze inderdaad van haar hand zijn. Deze week meldde De Volkskrant dat zeer recent een nieuw werk van Leyster is opgedoken, dat echter zwaar beschadigd is.

De Haarlemse expositie omvat een tiental topstukken met als stralend middelpunt haar Zelfportret uit circa 1632-’33 (illustratie). De schilderijen zijn afkomstig uit Europese en Amerikaanse musea en privécollecties. De tentoonstelling is door het Frans Hals Museum georganiseerd in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington, waar deze eerder dit jaar te zien was. In Haarlem is de expositie te bezichtigen van 19 december 2009 tot en met 9 mei 2010.

Meer informatie U kunt hier in de Art Cyclopedia alle werken van Judith Leyster bekijken en de namen van de musea waar ze te bezichtigen zijn.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed