F. Bordewijk-prijs voor ‘Dertig dagen’ van Annelies Verbeke, Jan Campert-prijs voor ‘Idyllen’ van Ilja Leonard Pfeijffer

Dat Adriaan van Dis de Constantijn Huygens-prijs 2015 (uitgereikt door de Jan Campert-stichting) heeft gekregen voor zijn hele oeuvre, raakte eerder dit jaar al bekendNu zijn ook drie andere prijzen van de Campert-stichting toegekend. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig dagenIlja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs 2015 voor zijn bundel Idyllen en aan Anna Woltz (1981) is de Nienke van Hichtum-prijs toegekend voor haar jeugdroman Honderd uur nacht.

Nooit zoetsappig

Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig dagen, waarmee ze “alle beloften van haar eerdere werk inlost”, aldus de jury. Nog uit hun verslag:

In een laag tempo met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe de verhalen van de diverse personages tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt (…). Dertig dagen is een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact (…).

Ons Erfdeel-recensent Carl De Strycker was minder enthousiast:

De schrijfster die naam maakte met frisse absurdistische verhalen vol knotsgekke personages en surrealistische gebeurtenissen, heeft met 'Dertig dagen' een schijnbaar klassieke en traditionele roman geschreven. (…) De keuze voor een meer realistischer setting en meer herkenbare personages maakt dit boek misschien toegankelijker voor een breder publiek, want minder vreemd, maar zeker ook minder leuk om te lezen dan Verbekes andere werk. (…)

Lees hier de volledige recensie.

Schaamteloos barok

Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs 2015 voor zijn bundel Idyllen, “harde, exuberante verzen over de mens in de hectische wereld van vandaag”, aldus de jury:

Hij is schaamteloos barok en opzichtig retorisch, creëert een bezwerende dreun en schrijft strak ritmische en bijzonder sonore gedichten waarin de prachtige klank vaak botst met de onthutsende inhoud. 'Idyllen' is een waagstuk: het gaat over grote verhalen en problemen. Pfeijffer schuwt daarbij het grote gebaar niet. Het levert een grote bundel grootse poëzie op.

Deze bundel is niet besproken in Ons Erfdeel, maar in zijn bespreking van Walter van den Broecks roman De vreemdelinge in het pas verschenen Ons Erfdeel-nummer citeerde Joris Gerits wel deze omineuze verzen uit Idyllen:

Wat ik wou schrijven, was een soort van ondergang
met volk dat daarvan profiteert. Maar ik ben bang.
De winter komt. Het grote feest is al verstomd.

Writers Unlimited

Aan Anna Woltz (1981) is tot slot de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend voor haar jeugdroman Honderd uur nacht, volgens de jury "een voorlopig hoogtepunt in haar jonge oeuvre" en "een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman".

De Jan Campert-prijzen, inclusief de Huygens-prijs voor Van Dis, worden op 17 januari 2016 uitgereikt tijdens het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten in het Theater aan het Spui in Den Haag.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed