Genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2016: Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen

Op 26 januari 2016 wordt de Herman de Coninckprijs uitgereikt.

Die dag, aan de vooravond van de jaarlijkse Poëzieweek, weten we wie van de onderstaande dichters de beste dichtbundel van het voorbije jaar schreef:

Maarten Inghels - Nieuwe rituelen (De Bezige Bij)

“Een verrassende en gevarieerde bundel die geëngageerd is zonder prekerig te zijn”, aldus de jury van de Herman de Coninckprijs.

Marc Kregting - Onze Nietzsche (het balanseer)
“Een sterke, conceptuele en erudiete bundel (…) met een ongekend rijk taal- en observeringsvermogen”, volgens de jury. “Een hoogtepunt in Marc Kregtings oeuvre, dat eerder een overkoepelend doel dan thema heeft: de bevrijding van de taal uit haar massale tewerkstelling in de heersende gemeenplaatsen”, volgens Daniël Rovers in Ons Erfdeel 3/2014. Lees hier het volledige stuk.

Ruth Lasters - Lichtmeters (Polis)

De jury: “Lichtmeters is een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal.”

Bart Meuleman - Mijn soort muziek (Querido)
“Volgens mij raakt Meuleman hier aan zijn diepste drijfveer: de dingen een beetje bij elkaar houden. Misschien is het wel de drijfveer van alle poëzie”, schrijft Koen Vergeer in Ons Erfdeel 1/2016 (februari). De jury heeft het over “een eigenzinnige bundel, met bijzonder fraaie regels en een interessante 'schijnanekdotiek'.”

Jeroen Theunissen - Hier woon je (De Bezige Bij)
“Theunissen is als geen ander in staat om de taal (…) te laten dansen om het vermeende onzegbare”, schrijft de jury.

Een dag na de uitreiking van de Herman de Coninckprijs weten we ook wie de Nederlandse tegenhanger, de VSB Poëzieprijs, wint. Kanshebbers daarvoor zijn Pieter Boskma, Geert van Istendael, Ilja Leonard Pfeijjfer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert, zoals je hier kon lezen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed