Genomineerd voor VSB Poëzieprijs: Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom

Eerder deze week heeft de jury van de VSB Poëzieprijs  de vijf genomineerde bundels bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 29 januari 2014, tijdens de Poëzieweek.

Maken nog kans op deze grote prijs (goed voor 25.000 euro) die elk jaar de beste Nederlandstalige dichtbundel bekroont:

De jury: “Het taalgebruik is trefzeker, beheerst en soepel en volgt elegant de grenzen tussen wat gezegd en benoemd wordt, en wat verzwegen of impliciet blijft.”

In zijn jaarlijkse poëziebloemlezing voor Ons Erfdeel, gepubliceerd in het pas verschenen nummer, heeft Jozef Deleu het titelgedicht uit deze bundel geselecteerd.

De jury: “hier is uitzonderlijk géén dichter aan het werk die de taal gebruikt om zichzelf te presenteren. De poëzie gaat voor de man. (…) Deze bundel is een poëtisch ritueel.”

Ons Erfdeel schreef over Van Dixhoorns debuut in 1995: “Hij stak zijn nek uit en dat is te waarderen.” Lees hier de volledige recensie.

De jury: “Hamel bespeelt virtuoos vele registers; ook dat doet hij telkens met een grote vanzelfsprekendheid, tot zijn slechtgezindheid en cultuurpessimisme over het heden aan toe. Die thematiseert hij nooit op een opvallende of opzichtige manier; zijn bundel biedt levende poëzie.”

Laurens Ham schreef in 2010 voor Ons Erfdeel een uitgebreide recensie van Hamels eerste drie bundels. “Wie Hamels drie  bundels als geheel overschouwt, ziet dat hij in zijn laatste het moeilijk begaanbare pad voortzet dat hij in de eerdere twee begonnen is. Hij gaat zoekend en pielend verder, een proces dat lang niet altijd geslaagde gedichten oplevert, maar wel bijzonder inspirerend is”, schrijft Ham. Lees de volledige recensie hier.

De jury: “Deze dichteres is een vuurpijl: ze verlicht niets maar herinnert ons eraan dat het licht bestaat.”

In het recentste nummer van Ons Erfdeel schrijft Anne Marie Musschoot over de genomineerde bundel: “Van hee zoekt woorden die het licht interpreteren, die concrete dingen vastleggen tegenover de abstracte, onvatbare tijd.” Lees de volledige recensie hier.

De jury: “Antoine de Kom maakt vele vreemde werelden welhaast tastbaar, door zintuiglijkheid en krachtige beeldtaal te verenigen met slang en folklore."

Erik Lindner schreef in 2009 een Ons Erfdeel-artikel over de vijf bundels die Antoine de Kom tot dan toe had gepubliceerd: “Hij kent geen huiver jegens uitheemse woorden als draisine, kalebas of lazuliet. Maar zijn bundels zijn verrassend rijk en melodieus.” Lees de volledige recensie hier.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed