Gerrit Krol (1934-2013)

Foto Gerrit Krol: Jan Glas

In zijn woonplaats Groningen, die ook in zijn boeken een belangrijke rol speelt, is gisteren schrijver Gerrit Krol overleden. Krol was de schepper van een omvangrijk oeuvre, dat zowel romans, essays als dichtbundels omvat.

Op de website van Querido noemt uitgeefster Annette Portegies de schrijver een “scherpzinnige, tegendraadse en geestige auteur, die zijn grote liefdes – de kunst en de wetenschap – in zijn bijzondere oeuvre verenigde en vereeuwigde.”

Computerprogrammeur

Krol werd geboren in 1934, studeerde wiskunde en begon tijdens zijn studie te werken bij Shell als computerprogrammeur. Later werkte hij voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij als systeemontwerper.
Zijn romandebuut De rokken van Joy Scheepmaker verscheen in 1962. Voor de roman Het gemillimeterde hoofd (1967), waarin zijn aparte schrijfstijl goed naar voren kwam, kreeg hij voor het eerst een prijs.

Later zouden er nog vele bekroningen volgen, onder meer de Constantijn Huygensprijs in 1986 voor zijn gehele oeuvre en de P.C. Hooft-prijs in 2001, eveneens voor zijn gehele oeuvre.

Wiskunde en kunst

Krols  achtergrond in de wetenschap en het bedrijfsleven dook voortdurend op in zijn boeken. Zo nam Krol er soms tekeningen en formules in op.

Het was dan ook geen toeval dat juist Gerrit Krol in 2001 de eerste gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft werd. De titel van zijn openingscollege zegt veel zijn oeuvre: "Kunst en wiskunde"

Parkinson

Krol leed al jaren aan de ziekte van Parkinson, en zijn gevecht met die aandoening beschreef hij in Duivelskermis. Deze in 2007 verschenen roman was meteen zijn laatste wapenfeit als schrijver. In 2009 verschenen nog wel zijn verzamelde gedichten.

Gerrit Krol in ‘Ons Erfdeel’
Ons Erfdeel heeft het werk van Krol in de loop der jaren goed gevolgd. In het archief vind je elf artikelen terug, recensies van zijn belangrijkste boeken, maar ook twee stukken die zijn oeuvre als geheel belichten. Je kunt alle teksten hieronder integraal lezen.

“Het blijft een dilemma”. Twee decennia Gerrit Krol (Sven Vitse) 2010, nr 4

“Duivelskermis”: Gerrit Krol bevecht zijn demonen (August Hans den Boef) 2007, nr 4

Een meester in welluidende stroefheid (Ad Zuiderent) 2005, nr 1

Een glorieuze nul (Bart Vervaeck) 2001, nr 1

De routine beschreven (Luc Devoldere) 1999, nr 2

Een leesbare Krol (Jeroen Vullings) 1994, nr 4

Een immaterieel verhaal (Joris Gerits) 1991, nr 4

Gerrit Krol en de feiten (Ad Zuiderent) 1987, nr 1

Lego spelen met Gerrit Krol (Hugo Bousset) 1981, nr 4

Gerrit Krol: Polaroid (Gedichten 1955-1976) (L. Deflo) 1977, nr 4

Gerrit Krol: De ziekte van Middleton (A. Walrecht) 1970, nr 1

Nog meer Krol
Bij de uitreiking van de P.C.Hooftprijs in 2001 aan Gerrit Krol schreef Arnon Grunberg deze lofrede. In 2004 gaf Krol aan NRC Handelsblad een van zijn laatste interviews. De Nederlandse televisiezender Cultura last vanavond twee extra programma’s in: een interview met en een documentaire over Gerrit Krol. Van die laatste zie je hieronder alvast een korte samenvatting.

 

Deze artikels interesseren je wellicht ook:

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed